Nikon Z fc

De Nikon Z fc heeft hetzelfde uiterlijk als klassieke Nikon-dslr's én een vergelijkbare ergonomie met drie instelwielen.

Nikon onthult vandaag de Nikon Z fc, een systeemcamera met een 20 megapixel sensor in APS-C-formaat. De buitenkant van de Z fc is geïnspireerd door Nikons iconische spiegelreflex FM2, die het bedrijf in 1982 uitbracht.

De behuizing met pentaprisma is gemaakt van een magnesium legering en heeft afwisselend zilveren en zwarte delen. Ook het ronde oculair voor de elektronische zoeker, de drie instelschijven en het gegraveerde Nikon-logo doen aan de FM2 denken. Aan de bovenkant van de body is er bovendien een klein venster waarin je het diafragma kan aflezen. Met de instelschijven is de sluitertijd, de belichtingscorrectie en ISO-gevoeligheid snel te wijzigen. Ook heeft de Z fc een i-knop en i-menu, waarmee je met één druk op een knop snel allerlei instellingen kan aanpassen. Welke settings je hieraan koppelt, kan je zelf bepalen.

Specificaties Nikon Z fc

De Z fc heeft veel interne componenten gemeen met de Z50, zoals de beeldsensor en de processor. Maar de oogdetectie AF en dierdetectie AF zijn afkomstig van de professionele Z7 II en Z6 II. Die werken zowel bij het fotograferen als bij het filmen. Als er meerdere personen of dieren in het beeld zijn, kan je de camera een daarvan laten volgen.

De camera kan continu opnemen met 11 beelden per seconde bij volledige autofocus. Fotografeer je met de 14-bits RAW-modus, dan daalt het aantal frames per seconde naar 9. Voor het filmen in 4K-kwaliteit (tegen maximaal 30p) gebruikt de Nikon Z fc de gehele sensor, om de data daarna te oversamplen.

Dankzij het volledig draaibare scherm is het ook mogelijk om vlogs en selfies op te nemen. De autofocus zorgt er dan voor dat je scherp in beeld blijft. Het touchscreen meet 3 inch en biedt ruim 1 miljoen beeldpunten. Kadreren kan ook met de OLED EVF, die beelden met 2,36 miljoen pixels presenteert. Ook deze is dezelfde als die van de Z50.

De Z fc is de eerste Z-camera die belichtingscorrectie in de auto-stand ondersteunt. Deze vergroot bijvoorbeeld automatisch de helderheid en verbetert silhouetten waar nodig. De camera beschikt ook over twintig creatieve Picture Control-opties om creatievere beelden te maken. Hiervoor kies je een thema, die de foto’s aanpast op parameters als tint, toon en verzadiging.

De body van de Nikon Z fc is nu voor 899 euro te pre-orderen, de normale prijs is 100 euro hoger. De eerste exemplaren worden eind volgende maand verstuurd. Er is ook een kitversie met 28mm-lens verkrijgbaar (nu 1149 euro, normaal 1249) en een met 16-50mm-lens (nu 1049 euro, normaal 1149 euro).

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in