Met de introductie van de Nikon Z50 is het duidelijk dat Nikon het iedereen zo makkelijk mogelijk wil maken om over te schakelen van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Bestaande Nikon dslr-gebruikers kunnen hun huidige lenzen blijven gebruiken en zij die nieuw zijn in de fotografiewereld kunnen voor een scherpe prijs (1099 euro voor de […]

Met de introductie van de Nikon Z50 is het duidelijk dat Nikon het iedereen zo makkelijk mogelijk wil maken om over te schakelen van een spiegelreflex naar een systeemcamera. Bestaande Nikon dslr-gebruikers kunnen hun huidige lenzen blijven gebruiken en zij die nieuw zijn in de fotografiewereld kunnen voor een scherpe prijs (1099 euro voor de Z50 met 16-50mm kitlens) meteen van start met de laatste nieuwe technologie.  

Lensaanbod en FTZ-adapter

Toen vorig jaar de Z6 en Z7 op de markt kwamen, waren we enorm blij om eindelijk een spiegelloze full-frame camera van Nikon in onze handen te houden. De concurrentie is groot en de verwachtingen liggen steeds hoger. Nikon kwam met de nieuwe Z-mount en begon met het uitbouwen van een nieuwe generatie lenzen die daarbij hoort. Het assortiment zal de komende jaren nog sterk groeien. Deze full-frame lenzen kunnen uiteraard allemaal gebruikt worden met de Z 50, al haal je daar op een APS-C-body uiteraard niet het maximale potentieel uit.

Dat wil echter niet zeggen dat je het moet stellen met de twee nieuwe FX-lenzen die momenteel verkrijgbaar zijn voor de Z 50, de Nikkor Z DX16-50mm f/3.5-6.3 VR en Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR), want de FTZ-adapter voor de Z6 en Z7 werkt ook op de Z50. Dat betekent dat je je volledige assortiment Nikon APS-C-lenzen gewoon kan blijven gebruiken. Daar komt het merendeel van ‘oude’ lenzen van derde partijen zoals Sigma of Tamron nog bovenop. Dat is meteen de eerste reden waarom het super eenvoudig is om over te stappen van een Nikon-spiegelreflex naar de Z50.  

Nikon Z50 sample
De Nikon Z50 produceert aangename kleuren.
f/5.6, 1/25, ISO 125, 16 mm

Nikon Z50: Specificaties

 • Adviesprijs: 1.099 euro (met kitlens)
 • Resolutie: 5568 x 3712 pixels
 • Sensor: 21 megapixel APS-C CMOS-sensor
 • Gevoeligheid: ISO 100-51.200 (uitbreidbaar naar 204.800)
 • Sluitertijd: 30 sec tot 1/4000 sec
 • Scherpstelling: 209 autofocuspunten
 • Burstmodus: 11 fps
 • Lichtmeting: Meerveld, gewogen gemiddelde, hooglicht, spot
 • Geheugen: SD-kaart
 • Afmetingen: 127 x 94 x 60 mm
 • Gewicht: 450 gram (inclusief batterij)
 • Website: www.nikon.be

De Z50 haalt zijn kracht uit de Expeed 6-processor, dezelfde als in de Nikon D6 en D7. Hij werkt samen met een DX CMOS-sensor met 20,9 megapixels. De laatste is een variant van de sensor die Nikons D500 gebruikt. Dankzij de Expeed 6 kan de Z50 4K-video aan (30 fps) en ondersteunt hij een ISO van 100 tot 51200.

Ook aanwezig vanuit de Z6 is het hybride autofocussysteem. Die biedt op de Z50 209 AF-punten die zo’n 90 procent van het scherm vullen. Face/Eye-detect AF is ook een mogelijkheid, inclusief de optie om een gezicht naar keuze te selecteren als er meerdere gevonden worden binnen het frame. Met firmware-update 1.10 is ook Animal-AF toegevoegd, maar deze herkenning van dierenhoofden en -ogen konden we niet proberen omdat het na onze testperiode werd uitgerold.   

Nikon Z50 sample
Onderwerpen die niet veel bewegen zijn ideaal.
f/5.6, 1/80, ISO 560, 50 mm

Om foto’s te maken tegen een maximale snelheid van 11 beelden per seconde, kan je een beroep doen op de elektronische zoeker van 0,39 inch met een resolutie van ruim 2,3 miljoen punten, minder dan we terugvinden in de Z6 of Z7. Er is echter ook een 3,2-inch TFT LCD-touchscreen aanwezig aan de achterzijde, dat volledig kantelbaar is en zeker vloggers en liefhebbers van selfies zal aanspreken.

Voor een camera van dit prijspunt is connectiviteit steeds belangrijk en daarom is de Z50 voorzien van ingebouwde wifi en Bluetooth. Zo kan je via de Nikon SnapBridge-app je (JPEG-)beelden overzetten naar je smartphone en ze meteen delen. Tenminste, als de app en camera onmiddellijk verbonden geraken. Iets wat bij geen enkele cameraproducent probleemloos van de eerste keer lijkt te gaan. Gelukkig kan je ook bestanden overzetten (en opladen) via de micro-usb-poort, al is een kaartlezer nog steeds de beste optie. USB-C had echter wel leuk geweest.

Tot slot is er nog een belangrijk verschil tussen de Z50 en Z6/Z7. Deze APS-C-camera gebruikt immers SD-kaarten in plaats van de XQD-variant van de andere twee. Dat is goed nieuws, want iedereen heeft er al wel enkele in zijn kast liggen en indien niet, zijn ze veel goedkoper in de aanschaf.

Nikon Z50 sample
De Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR is een waardige kitlens.
f/6.0, 1/100, ISO 1400, 200 mm

Bouw en feel

De Nikon Z 50 is dus het kleine broertje van de Z6 en Z7 en de gelijkenis zie je meteen als je ze naast elkaar zet. Het is duidelijk dat de Z50 ontworpen is om compacter te zijn en dat komt met enkele beperkingen. Waar de full-frame Z-modellen bovenaan een extra LCD-schermpje hebben waarmee je snel je instellingen kan raadplegen, is dit afwezig bij de Z50. Of je dit gaat missen, hangt vooral af van de andere camera’s die je gewend bent. Denk je eraan om te upgraden van bijvoorbeeld een Nikon D5600, dan is dit geen probleem. Maar heb je een D7500 en wil je je eerste stappen zetten in de wereld van de systeemcamera’s, dan zal het even wennen zijn. Aan de andere kant heeft de Nikon Z50 dan wel weer een pop-up flash, waar de rest van de Z-serie dit niet heeft. Ook zeer welkom op dit instapmodel.

Wat we liever wel op de Z50 hadden gezien, was een joystick op de achterkant. Deze is opvallend afwezig en werd zeker gemist, vooral bij het selecteren van autofocuspunten. Gebruik je het LCD-scherm, dan kan je gewoon het touchscreen gebruiken. Maar als je liever via de zoeker fotografeert, dan ben je aangewezen op de richtingtoetsen. Dat gaat allemaal toch net wat trager.

De Z50 voelt verder op en top Nikon. Hoewel de camera compact is, ligt hij (vooral door de aangename grip) heerlijk in de hand, zoals je van Nikon verwacht op dit punt. De aanwezig druk- en draaiknoppen zijn makkelijk te bereiken en te gebruiken. De rotatie van het LCD-scherm die foto’s laag bij de grond of selfies toelaat is een handige toevoeging. Een nadeel is wel dat het scherm niet te zien is wanneer je de Nikon Z50 combineert met een statief. Vloggers die graag een gorillapod gebruiken om voor wat extra afstand tussen zichzelf en de camera te zorgen, vallen zo buiten de boot.

Het compacte gevoel dat je hebt als je de Nikon Z50 in je handen hebt, wordt verder versterkt door de kitlens. De Nikkor 16-50mm f/3.5-5.6 is een zeer dunne pannenkoeklens.

Prestaties

De Nikon Z50 gebruikt hetzelfde autofocussysteem als de Z6 en zoals we al aanhaalden is dat op de Z50 voorzien van 209 focuspunten die voor 90% coverage zorgen. De camera slaagt erin om snel scherp te stellen in de Auto-area AF-modus en doet dat bijna altijd op het juiste onderwerp. In omstandigheden met weinig licht kan het wel al eens gebeuren dat de focus wat meer moeite heeft om zijn doel te vinden.

Uiteraard kan je ook kiezen voor AF-S, waarbij je zelf een focuspunt kiest, en voor AF-C als je bewegende onderwerpen gaat fotograferen. Net zoals bij de Z6 en Z7 slaagt de camera er goed in om deze te volgen, zolang de bewegingen niet al te chaotisch zijn. Wil je focussen op sport en actie, dan is de Z50 misschien niet de beste keuze. Maar wil je nu en dan spelende kinderen en huisdieren fotograferen, dan ga je ongetwijfeld tevreden zijn.

Tot slot is het goed om weten dat de batterij van de Z50 volgens Nikon ongeveer 300 foto’s zal meegaan, afhankelijk van hoe je de camera het liefst gebruikt (zoeker of LCD) en wat je er met allemaal met doet. 4K-video opnemen gebruikt uiteraard meer batterij dan foto’s maken. In de realiteit kom je met een volle batterij een hele dag toe, al is een extra batterij gewoon enorm handig om te hebben.

Nikon Z50 sample
f/5,6, 1/100, ISO 4500, 155 mm

Beeldkwaliteit

Ondanks de kleinere sensor en resolutie van de Z50 ten opzichte van de Z6 en Z7, slaagt de camera erin om gedetailleerde beelden te maken. Als je inzoomt tot 100 procent zal je uiteraard merken dat je niet met een 45,7 megapixel Z7 aan het fotograferen bent, maar als hobbyfotograaf zal je je beelden zelden van zo dichtbij gaan bekijken. De geproduceerde kleuren zien er realistisch uit en hebben een goede levendigheid en verzadiging. In weinig licht raden we aan om je ISO te beperken tot 6400 of minder. Hoger dan dat ga je immers duidelijk ruis beginnen zien.

Nikon Z50 sample
f/6,0, 1/125, ISO 5000, 200 mm

Nikon Z50: Het eindoordeel

Bij Shoot waren we al fan van de Z6 en Z7 en we kunnen zeggen dat dit bij de Z50 ook het geval is. De camera is een goede toevoeging aan het assortiment van Nikon en slaagt erin om de overstap naar een systeemcamera eenvoudig te maken. Nikon heeft enorm veel concurrentie in dit marktsegment, maar biedt een duidelijk pad aan voor zij die al in het bezit zijn van een entry-level dslr van het merk. Het toestel voelt meteen vertrouwd en levert een ervaring zoals de Z6 en Z7 voor een minder pittig prijskaartje. Wat betreft prijs-kwaliteitverhouding is de bundel met de Nikkor Z DX16-50mm f/3.5-6.3 VR en Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR bovendien een aanrader, met twee kwalitatieve lenzen voor beginners.

Het kantelbare scherm is dan weer weliswaar handig voor selfies, maar minder voor vloggers die ook een statief willen gebruiken. Dat terzijde is de Nikon Z50 een geweldige camera voor iedereen die de wereld van de systeemcamera’s wil binnenwandelen.

Deze review werd geschreven door Shoot redactielid Sven Van Herck. Eerder reviewde Sven al camera’s en lenzen zoals de Nikon Z7, Nikkor Z 85mm f/1.8S, Sony a7R IV en ging hij 30 dagen aan de slag met een systeemcamera. Meer beelden kan je vinden op zijn Instagram.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in