Nikon-primes

Twee Nikon-primes zijn bevestigt voor een introductie later dit jaar: de Nikkor Z 28mm f/2.8 en de Nikkor Z 40mm f/2.

Na de aankondiging van twee macrolenzen voor Z-camera’s, meldde Nikon dat er dit jaar nog zeker twee andere primes aan zitten te komen. De Nikkor Z 28mm f/2.8 en de Nikkor Z 40mm f/2 werden al vermeld op de roadmap met lenzen die Nikon dit jaar wilde introduceren, en zullen nu dus echt verschijnen.

Veel meer dan de brandpuntsafstand en het maximale diafragma geeft Nikon echter nog niet prijs. Uitgaande van de bijgeleverde foto’s kunnen we echter het een en ander concluderen. Beide primes zullen voorzien zijn van een filterdraad van 52 millimeter. Bovendien mogen we verwachten dat de 28mm-lens een reproductieverhouding van 1: 2.8 heeft. De vergrotingsfactor van de 40mm zal dan 1:2 zijn.  

Nikon zegt dat het de Z 28mm f/2.8 ontwikkelt als groothoekobjectief met vast brandpunt. Het zou perfect zijn voor alledaagse snapshots. De Nikkor Z 40mm f/2 wordt ontworpen als standaardobjectief met vast brandpunt, waardoor gebruikers gemakkelijk bokeh kunnen gebruiken in hun beelden. Beide objectieven moeten in allerlei dagelijkse situaties eenvoudig te gebruiken zijn door een breed scala aan gebruikers, zelfs fotografen zonder ervaring met systeemcamera’s.

Advertentie

Geen metalen behuizing Nikon-primes

In het persbericht spreekt Nikon van compacte en lichte objectieven. De meegestuurde foto’s ondersteunen dat. Het lijkt erop dat Nikon de lensbehuizingen vervaardigt van plastic. Ook de bevestigingen lijken niet metaal te zijn. Omdat we ook geen weerbestendige pakking kunnen ontdekken, gaan we ervan uit dat de lenzen bedoeld zijn voor mensen die, naast gewicht, ook de prijs belangrijk vinden. Daarmee komen dan de eigenaren van een Z5 of Z50 in het vizier. Voor die laatste groep zou het brandpuntsafstand van de objectieven overeenkomen met 42 respectievelijk 60 mm, aangezien de Z50 een APS-C-formaat sensor heeft.

Het voorste element van de Nikon-primes doet denken aan andere recent geïntroduceerde lenzen voor spiegelloze camera’s, zoals de RF 35 mm f/1.8 van Canon. Deze hebben een ontwerp met een klein frontelement en een groter achterste element, dat bovendien dichter op de sensor zit dan bij objectieven voor spiegelreflexen. De lensfabrikanten kunnen met zo’n ontwerp lensfouten beter onder controle houden. Nikon heeft voor zijn Z-systeem precies zo’n brede lensmount ontwikkeld.

De precieze verschijningsdata en introductieprijzen maakte Nikon vooralsnog niet bekend.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in