Nikon

Nikon brengt met de Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S en de Nikkor Z MC 50mm f/2.8 twee objectieven die onderwerpen 1 op 1 reproduceren.

Nikon heeft zijn eerste twee macro-objectieven voor Z-camera’s gelanceerd, de Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S en de Nikkor Z MC 50mm f/2.8. Het eerste is een professioneel objectief uit de S-line met een stof- en vochtbestendige body. Het tweede is lichte en compact, en meer geschikt voor beginnende macrofotografen.

Volgens Nikon biedt de nieuwe 105mm-macrolens een verbluffend levensechte diepte en details. Hij heeft een reproductieverhouding van 1:1 en een geluidloos meervoudig scherpstelsysteem. Het objectief is daardoor zeer geschikt voor macro-opnames. Dankzij de middellange telebeeldhoek is het ook geweldig voor gedetailleerde portretten. De negen afgeronde lamellen van het vaste f/2.8-diafragma zorgen voor een perfect ronde en natuurlijk ogende bokeh. De anti-reflecterende ARNEO Coat en Nano Crystal Coat gaan beeldschaduwen en lichtvlekken tegen.

Met een kortste scherpstelafstand van slechts 29 centimeter kan je nauwkeurige close-ups met de 105mm-lens maken. Het objectief heeft een AF-scherpstelbegrenzer, zodat je snelle opnamen van onderwerpen binnen een bereik van 29 tot 50 centimeter kan maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om handmatig scherp te stellen.

De lens is ook geschikt om macrovideo’s mee te maken. Hij beschikt namelijk over een stille AF en een soepele, stabiele diafragmaregeling. De 105mm heeft nauwelijks last van variatie in brandpuntsafstand, zodat je de scherpstelling kunt aanpassen zonder de beeldhoek van de opname te beïnvloeden. Fotografen kunnen de scherpstelrichting van dit objectief ook omkeren, ideaal als ze werken in een diverse productieomgeving.

Licht en veelzijdig

De Nikkor Z MC 50mm f/2.8 is een compact, licht en veelzijdig objectief dat ideaal is voor beginnende macrofotografen die levendige close-ups willen maken. Van voedselfotografie tot bloemen, fotografen kunnen levensgrote macrobeelden en close-ups van details vastleggen. Markeringen op de objectiefcilinder geven aan of je fotografeert met een zoomfactor van 1:4, 1:2 of 1:1 (levensgroot). Op de behuizing is ook een schakelaar om de scherpstelling te beperken. Zo kan je het objectief sneller laten scherpstellen op onderwerpen binnen een bereik van 16 tot 30 centimeter.

De superieure optiek en de negen afgeronde lamellen van het f/2.8-diafragma zorgen voor een prachtige bokeh en zetten je onderwerp op de voorgrond. De scherpstelling is snel en scherp, met een minimale scherpstelafstand van 16 centimeter. Fotografen kunnen ook de klassieke brandpuntsafstand van 50 mm en het natuurlijke perspectief gebruiken om alles, van portretten tot straattaferelen, te fotograferen.

De adviesprijs voor Nikkor Z MC 105mm f/2.8 VR S bedraagt 1099 euro, die van de Nikkor Z MC 50mm f/2.8 VR S 729 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in