Afgelopen donderdag maakte de jury de winnaars van alweer de 64e editie van de jaarlijkse World Press Photo Contest bekend. Tijdens de online prijsuitreiking mocht de Deense fotograaf Mads Nissen de belangrijkste hoofdprijs in ontvangst nemen. De onafhankelijke jury selecteerde zijn foto De eerste omhelzing uit bijna 75 duizend ingezonden beelden als World Press Photo of the Year 2021. In de categorie met fotoverhalen bekroonde de jury de serie Habibi van de Italiaanse Antonio Faccilongomet de titel World Press Photo Story of the Year. 

In totaal ontving de organisatie voor jaargang 2021 maar liefst 74.470 afbeeldingen, net iets meer dan voor de vorige editie. Een indrukwekkend aantal van 4.315 fotografen uit 130 landen stuurde het afgelopen jaar foto’s in. Natuurlijk behandelde een groot deel daarvan de gevolgen van het covid-19-virus. “Bij het beoordelen van de inzendingen voor de World Press Photo Contest van dit jaar werden we eraan herinnerd hoe uitzonderlijk 2020 was”, vertelt Nayantara Gurung Kakshapati, dit jaar de voorzitter van de jury, over de inzendingen.

“De beelden boden op verschillende niveaus inzicht in hoe verschillende groepen op de wereld de pandemie beleefden. En terwijl de pandemie het wereldnieuws domineerde, waren er nog veel andere slagvelden waarop mensen strijd voerden, zoals racisme, bosbranden, sprinkhanenplagen, autoritaire regimes en fascisme. We werden er ook aan herinnerd dat in 2020 veel mensen weliswaar gedwongen thuis werkten, maar fotografen de wereld over bleven reizen. Zij waren getuigen van de vele crises, onthutsende sociale en milieuproblematiek. Ze documenteerden zowel de stille als de luid klinkende strijd voor rechtvaardigheid, naast opvallende menselijke moed en vindingrijkheid.”

Hoofdprijzen voor knuffelgordijn en liefje

In Mads Nissens De eerste omhelzing omarmt verpleegster Adriana Silva da Costa Souza de 85-jarige Rosa Luzia Lunardi. De Deense fotograaf maakte de winnende afbeelding in het verzorgingstehuis Viva Bem in het Braziliaanse São Paulo. Het was de eerste knuffel die Rosa in vijf maanden kreeg, mogelijk gemaakt dankzij een simpele uitvinding, the hug curtain (het knuffelgordijn).

Volgens Kevin WY Lee, een van de juryleden van deze editie van de fotowedstrijd, is deze World Press Photo of the Year “een iconisch beeld van COVID-19. Als je lang genoeg naar de foto kijkt, zie je vleugels: een symbool van vliegen en van hoop.”

Nissen won de award al eerder. De Deen maakte zeven jaar geleden de World Press Photo of the Year 2014.

De World Press Photo Story of the Year 2021 Habibi (liefje in het Arabisch), van de Italiaanse documentaire fotograaf Antonio Faccilongo, toont liefdesverhalen tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict. De fotograaf wil met zijn langetermijnproject laten zien welke impact het op Palestijnse gezinnen heeft. De serie toont hoe moeilijk het voor de Palestijnese gevangenen in Israëlische gevangenissen is om hun recht op voortplanting en menselijke waardigheid te behouden. Gevangenen met een kinderwens moeten bijvoorbeeld sperma uit de gevangenis smokkelen, verborgen in cadeaus voor hun kinderen.

De fotograaf kiest er bewust voor om zich niet te concentreren op oorlog, militaire actie en wapens. Hij focust op de weigering van mensen om zich over te geven aan gevangenschap. Zijn beelden laten hun moed en doorzettingsvermogen zien, die zijn nodig om te overleven in een conflictgebied.

Visuele journalistiek

De World Press Photo Foundation is een wereldwijd platform dat professionals en publiek met elkaar verbindt via betrouwbare visuele journalistiek en verhalen. De organisatie is in 1955 opgericht door een groep Nederlandse fotografen. Zij organiseerde toen de eerste World Press Photo wedstrijd organiseerde om hun werk aan een internationaal publiek te tonen. Sindsdien is de missie uitgebreid en is de wedstrijd uitgegroeid tot ’s werelds meest prestigieuze. De jury wil het beste op het gebied van visuele journalistiek en digitale verhalen belonen en aan een breed publiek tonen.

De foundation presenteert jaarlijks de winnende beelden en fotoverhalen aan miljoenen mensen middels een wereldwijde tentoonstellingsprogramma. De rondreizende expositie bezoekt gewoonlijk meer dan honderdtwintig steden in vijftig landen; zo krijgen meer dan 4 miljoen mensen de foto’s te zien. Begin mei komt er een luxe boek uit met de foto’s en hun verhalen. De winnende fotografen krijgen, naast de eer en publicaties, een geldprijs van 5000 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in