De Deense fotograaf Mads Nissen is de winnaar van World Press Photo 2014. Hij werd bekroond voor zijn foto van Jon en Alex, een Russisch homopaar, tijdens een intiem moment in hun slaapkamer in Sint Petersburg.

De Deense fotograaf Mads Nissen is de winnaar van World Press Photo 2014. Hij werd bekroond voor zijn foto van Jon en Alex, een Russisch homopaar, tijdens een intiem moment in hun slaapkamer in Sint Petersburg.

In 2013 werd in Rusland een omstreden wet ingesteld die het maken van ‘propaganda’ voor homoseksualiteit strafbaar stelt. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders krijgen in Rusland steeds vaker te maken met discriminatie en geweld.

Voor Mads Nissen werd dit een persoonlijk verhaal toen hij in juni 2013 de Russische Pavel leerde kennen. "Iemand vroeg aan hem of hij een ‘faggot’ was. Toen Pavel antwoordde dat hij homoseksueel was werd hij in het gezicht gestompt. Ik wist niet wat ik moest doen, of ik moest huilen of schreeuwen. Dus begon ik te fotograferen, over liefde en haat. Over de homofobie, het geweld, maar ook over liefde. Deze foto gaat over pure liefde en lust voor een ander mens. Over een verlangen dat zo diep zit dat je het niet kunt verbergen. Jon en Alex als een soort moderne Romeo en Julia.”

Drones

Ook de Belgische fotograaf Tomas Van Houtryve heeft een prijs in de wacht gesleept. Hij eindigde op de derde plaats in het onderdeel stories in de categorie "contemporary issues".Van Houtryve werd bekroond voor een reeks foto's die hij in de Verenigde Staten maakte. Met een drone fotografeerde hij scenes die in andere landen soms het doelwit zijn van Amerikaanse drone-aanvallen: trouwfeesten, begrafenissen en mensen die bidden of oefeningen doen.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/06/142088_worldpressphoto2014large.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/06/142088_tomas.jpg” caption=”De bekroonde foto van Mads Nissen||Tomas van Houtryve werd gelauwerd voor een fotoreeks die hij maakte met drones.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.