Met de 28-70mm F2.8 DG DN Contemporary introduceert SIGMA een compacter alternatief voor zijn 24-70mm F2.8 DG DN-objectief uit zijn Art-serie. De kleinere standaardzoom voor systeemcamera’s met een E- of L-mount combineert uitstekende optische prestaties met een supersnel constant diafragma van f/2.8.

Het optisch ontwerp van de nieuwe lens is gebaseerd op dat van de 24-70mm. Maar door de brandpuntsafstand te laten beginnen op 28 mm is het objectief significant kleiner en lichter geworden, zonder dat dat ten koste zou gaan van de goede optische prestaties. Dit is helemaal in lijn met de ontwerpfilosofie van de Contemporary-lijn, waarin een optimale balans tussen optische prestaties en formaat centraal staat.

Interne optica

De ingenieurs van Sigma hebben voor deze lens een nieuwe combinatie van coatings en lensstructuur bedacht. De optische constructie bestaat uit zestien elementen in twaalf groepen, waaronder zich drie asferische, twee FLD- en twee SLD-lenselementen bevinden. Ondanks dat er in vergelijking met de 24-70mm uit de Art-reeks drie lenselementen minder zijn gebruikt, corrigeert het nog steeds axiale chromatische aberratie en sagittale coma-aberratie. Omdat een camera deze vormen van aberratie niet kan corrigeren, moet dit door de lens zelf gebeuren. De nieuwe 28-70mm produceert dan ook foto’s met gelijkmatige scherpte van het centrum tot in de hoeken.

Advertentie

De lens heeft een anti-ghosting ontwerp, dat is voorzien van verschillende coatings om lensflares te beperken. Het design staat ook garant voor contrastrijke beelden bij tegenlicht. Het voorste lenselement is voorzien van een water- en olieafstotende coating.

Het objectief heef een minimale scherpstelafstand van 19 (groothoek) tot 38 cm in de lichte-telestand. De maximale vergrotingsfactor is daarbij 1:3.3 tot 1:4.6. Verder heeft het een rond diafragma dat is opgebouwd met negen lamellen.

Sigma 28-70mm F2.8 is compact en licht

Omdat 28-70mm F2.8 een iets kleinere groothoek heeft, is het objectief een stuk kleiner en lichter dan de 24-70mm F2.8. De diameter van 72 mm en de lengte van 101 mm zijn zo’n 20 procent kleiner. Wat betreft gewicht is het verschil nog opvallender: 470 gram versus 835 gram.

De 28-70mm is voorzien van een eenvoudigere stof- en spatwaterdichte constructie. Bij deze lens is alleen de vatting beschermd. Ook heeft het Contemporary-objectief kleinere schakelaars dan zijn Art-collega. Voor de behuizing is gebruikgemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. Sigma zegt dat het daarbij geen compromissen heeft gesloten. Zo heeft het een polycarbonaat genaamd TSC (Thermally Stable Composite) gebruikt, dat dezelfde mate van thermische krimp biedt als aluminium.

De Sigma 28-70mm F2.8 DG DN Contemporary heeft een adviesprijs van 849 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in