Nieuwe droneregelgeving

In de nieuwe droneregelgeving zijn de regels voor het vliegen met drones binnen alle EU-lidstaten gelijkgetrokken.

Sinds 31 december 2020 gelden de Europese regels voor drones voor alle landen van de Europese Unie. De nieuwe droneregelgeving moet zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond en meer uniformiteit tussen landen bieden. Tot dan toe was er in elke lidstaat een andere regelgeving voor het vliegen met drones van kracht.

De voorschriften zijn bekrachtigd door de European Union Aviation Safety Agency (EASA). Behalve in de EU-lidstaten zijn dezelfde regels ook in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk van toepassing. De nieuwe regelgeving geldt voor zowel commerciële vluchten als voor recreatief gebruik, zelfs voor speelgoeddrones. Ook kleine drones zul je nu moeten registreren, zodat autoriteiten roekeloos vliegen kunnen traceren naar de eigenaren. Enkel voor drones die bedoeld zijn als speelgoed en voldoen aan de betreffende EU-richtlijn (2009/48 van 18 juni 2009), is geen registratie verplicht.

Nieuwe droneregelgeving afhankelijk van soort vlucht

Omdat drones er in allerlei soorten en maten zijn, en op verschillende plekken en voor verschillende doelen worden gebruikt, zijn de regels gebaseerd op de risico’s tijdens de vlucht. Daarvoor heeft de EASA drie categorieën in het leven geroepen.

  • Open categorie voor vluchten met een laag risico
  • Specifieke categorie voor vluchten met een gemiddeld risico
  • Gecertificeerde categorie voor vluchten met een hoog risico

Door te bepalen in welke categorie de dronevlucht valt, kom je erachter welke regels ervoor gelden. De meeste dronevluchten zullen vallen in de Open categorie. Hierin mogen alleen vluchten binnen zicht worden uitgevoerd tot op een maximale vluchthoogte van 120 meter. De drone mag niet meer dan 25 kg wegen.

Regels Open categorie

In deze categorie vluchten mag je met een drone met een gewicht van minder dan 250 g over mensen vliegen. Weegt de drone meer dan 250 g maar minder dan 2 kg, dan moet je een afstand van 50 meter tot mensen houden tijdens de vlucht. Is de drone zwaarder dan 2 kg, dan moet je minimaal 150 meter wegblijven van bevolkte gebieden.

Een pdf met de volledige classificering is beschikbaar op de website van de EASA. Meer informatie van de Belgische overheid over de nieuwe droneregelgeving lees je op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer. De uitleg van de Nederlandse overheid lees je hier. Als inwoner van België kan je je drone op deze website registreren, woon je in Nederland dan moet je hiervoor op de site van de RDW zijn.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in