Leica SL2-S

De Leica SL2-S is een voor video geoptimaliseerde versie van de SL2, met een lagere resolutie en betere videospecificaties en burst rates.

Met de nieuwe Leica SL2-S richt Leica zich zowel op fotografen als videomakers. Het is de derde fullframe camera met L-bevestiging van het bedrijf en een voor video geschikt gemaakte versie van de SL2. De camera heeft een CMOS-BSI-beeldsensor met een resolutie van 24 megapixels. Dat is een stuk minder dan de originele SL2. De SL2-S heeft twee afzonderlijke opnamemodi voor fotograferen en filmen. De camera beschikt over een volledig metalen, duurzame behuizing.

De nieuwe Leica is bedoeld voor fotografen die een snelle bediening wensen en een hoge beeldresolutie eisen. Serieopnamen in volledige resolutie zijn mogelijk tot 25 beelden per seconde. Ook kan de camera filmen in 10-bit 4K zonder begrenzing van de videolengte. Dankzij de Maestro-III processor en het buffergeheugen van 4 gigabyte, kan de SL2-S met maximaal 9 beelden per seconde vrijwel onbeperkt burst-opnamen maken in het DNG RAW-formaat. Fotografeer je in het JPG-formaat, dan zijn alleen de opslagcapaciteit en snelheid van de gebruikte geheugenkaart de beperkende factoren.

Beeldstabilisatie in de Leica SL2-S

De fullframe is voorzien van een vijfassige beeldstabilisatie die werkt met ieder type Leica-objectief. Het stabilisatiesysteem maakt ook beelden bij een resolutie van 96 megapixels mogelijk. Hierbij maakt de camera 8 opnames waarbij de sensor telkens wat verschuift. Die worden gecombineerd tot één beeld. De SL2-S heeft ook een hoge gevoeligheid tot ISO 100.000, waardoor hij in staat om onder bijna alle lichtomstandigheden onbewogen beelden te maken.

Leica zegt de videomogelijkheden van de SL2-S voortdurend te optimaliseren via firmware-updates. Bij introductie legt de camera maximaal 10-bits 4:2:2 video’s vast, met framerates tot 60 fps. Dankzij de geïntegreerde weergave LUT’s heeft de gebruiker volledige controle over de gehele opname.

In de toekomst zal de camera ook de efficiënte HEVC-videocompressiestandaard voor 10-bits opnames tot 4K/60p ondersteunen. Functies als de geïntegreerde waveform monitor en de automatische Follow Focus krijgt de SL2-S bij de volgende firmware-update.

Door de L-Mount is de Leica SL2-S niet alleen volledig compatibel met het uitgebreide assortiment aan professionele Leica SL-objectieven, maar ook met Leica TL-objectieven. Via een adapter kunnen ook Leica M-, R- en S-objectieven worden gebruikt. Daarnaast biedt de L-Mount Alliance SL2-S-eigenaren toegang tot meer dan 40 autofocuslenzen van andere aanbieders.

De Leica SL-2S is vanaf half december beschikbaar voor een prijs van ongeveer 4500 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in