Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De Duitse camera- en lensfabrikant Leica heeft zijn bekende fullframesysteemcamera Leica SL na vier jaar voorzien van een aantal flinke verbeteringen. De belangrijkste zitten in de body van de Leica SL2. Zo heeft de nieuwe topcamera, net als de Leica Q2, een CMOS-sensor van 47 megapixel (8368 x 5584 pixels) aan boord. Aangezien de Duitsers veel samenwerken met Panasonic zou dit weleens dezelfde sensor kunnen zijn als die van de Panasonic S1R. De sensor legt beelden vast met een kleurdiepte van 14 bits per RGB-kanaal en een gevoeligheid tot ISO 50.000.

Ook is er in de behuizing van de fullframe een 5-assige beeldstabilisatie ingebouwd. Net als bij andere gestabiliseerde camera’s maakt die het ook mogelijk om foto’s van 187 megapixel te maken. Hiervoor maakt de camera dan meerdere foto’s, waarbij de sensor telkens een pixel wordt verplaatst.

Leica SL2 wint aan snelheid

De Leica SL2 is bovendien sneller dan zijn vermaarde voorganger. Met continue autofocus en belichting haalt de camera een topsnelheid van 6 beelden per seconde. Met vergrendelde autofocus loopt dat op tot 20 fps als je met de elektronische sluiter fotografeert. Met de mechanische sluiter fotografeer je met maximaal 10 frames per seconde zonder continue AF.

Het autofocussysteem van de Leica SL2 ondersteunt gezichtsherkenning. Bovendien kan het automatisch herkennen of een onderwerp stilstaat of in beweging is, zodat het vanzelf kan schakelen tussen beweging- en focusprioriteit. Ook kan het AF-systeem automatisch schakelen tussen het gezicht en het lichaam, indien dat een betere scherpstelling oplevert.

Verbeterde ergonomie en bediening

Vanbuiten lijkt de Leica SL2 met zijn metalen constructie en lederen bekleding veel op de originele SL. Wel is volgens het persbericht de handgreep iets comfortabeler en is de bediening vereenvoudigd. De bedieningselementen zijn op de SL2 in lijn met die van de Leica M10, Q2 en CL-systemen. Daarbij kunnen de belangrijkste opnameparameters op het LCD-touchscreen worden bekeken en aangepast. Een instelwiel, een joystick en drie instelbare knoppen dragen bij aan de intuïtieve bediening. Doordat Leica de bouwkwaliteit en weersafdichtingen heeft verbeterd, is de Leica SL2 spatwater- en stofdicht.

De vormgeving van de achterkant is in lijn met andere Leica-camera’s.

De elektronische zoeker van de Leica SL2 heeft een resolutie van 5,76 megapixel en een refresh rate van 120 beelden per seconde, waardoor een  natuurlijk ogend zoekerbeeld ontstaat. Het touchscreen voldoet met een diagonaal van 3,2 inch en aanzienlijk hogere resolutie van 2,1 megapixels dan zijn voorganger aan de moderne eisen. De camera heeft twee slots voor SD-kaarten, die beide UHS-II-snelheden ondersteunen. De batterij moet per lading ongeveer 370 opnamen kunnen maken.

Videomogelijkheden

De SL2 kan filmen in 4K op maximaal 60p, waarbij nagenoeg de volledige breedte van de sensor wordt gebruikt. In Full-HD-modus kan de camera tot 180 beelden per seconde vastleggen. Er is ook een 5K-modus, tegen maximaal 30p, maar daarbij gebruikt de SL2 een crop van de sensor. Een hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting zijn ingebouwd, evenals een volwaardige HDMI-aansluiting voor externe monitoren.

De Leica SL2 zal beschikbaar zijn vanaf 21 november voor een prijs van ongeveer 6.000 euro.

Door Leica aangeleverde voorbeeldfoto’s gemaakt met de Leica SL2:Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in