Nikon D5

De updates voor de Nikon D5, D500 en D850 zijn al begin vorig jaar aangekondigd. De camera's ondersteunen nu CFexpress- en XQD-kaarten.

Nikon heeft nieuwe firmware beschikbaar gesteld voor drie van zijn populaire spiegelreflexcamera’s. Na installatie kunnen deze camera’s de beeldbestanden ook opslaan op geheugenkaarten van het type CFexpress Type B.

Inmiddels zijn deze geheugenkaarten breder verkrijgbaar dan XQD-kaarten. Ook zijn CFexpress-kaarten met hogere capaciteiten beschikbaar dan hun XQD-tegenhangers. Omdat beide typen geheugenkaart dezelfde bouw en interface hebben, passen de CFexpress-kaarten in dezelfde sleuf. Na de upgrade kunnen gebruikers zowel CFexpress- als XQD-kaarten afwisselend in hun camera gebruiken.

De ondersteuning voor dit type geheugenkaart was al langer verwacht. Nikon kondigde namelijk al in februari van het vorige jaar aan dat het werkte aan firmware-updates voor de drie camera’s, die dit mogelijk moesten maken. Waarom het zo lang geduurd heeft, is niet bekend.

Meer verbeteringen voor de Nikon D5 & co

De nieuwe firmware-updates verhelpen ook een aantal kleinere, specifieke problemen voor de drie camera’s. Bij de Nikon D500 gaat het om de update van versie 1.2 naar versie 1.3. Dat lost het probleem op dat ervoor zorgde dat zowel de opties ‘Heel beeld’ als ‘Alleen achtergrond’ van de persoonlijke instelling ‘Belichtingscorrectie voor flitser’ in het menu Persoonlijke instelling dezelfde resultaten produceerden als ‘Heel beeld’ tijdens flitserfotografie.

Bij de Nikon D850 gaat het om firmwareversie 1.2, die versie 1.11 vervangt. Deze wijzigt de standaard voor de persoonlijke instelling ‘Centrumgericht meetveld’ van 8 mm naar 12 mm. Bovendien verhelpt de update vier specifieke problemen die in uitzonderlijke gevallen optreden bij onder meer liveviewbeeld en bepaalde objectieven.

Voor de Nikon D5 staat firmwareversie 1.4 klaar, deze vervangt versie 1.30. Daarmee kan je de band kiezen (2,4 of 5 GHz) voor de host SSID om verbinding te maken met een draadloos netwerk als een draadloze zender (WT-6 of WT-5) op de camera is bevestigd. De band staat nu vermeld in het dialoogvenster voor netwerkselectie van de verbindingswizard en na de verbinding in het scherm Netwerk. Daarnaast verhelpt de update het probleem dat normaal ontspannen van de sluiter van de Nikon D5 verhinderde in een specifieke situatie.

De precieze verbeteringen staan beschreven op de gelinkte supportpagina’s. Daar kan je ook de nieuwe firmware zelf downloaden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in