Nikon webcam utility

Nikon Webcam Utility is uit bètastadium en laat je de recentste spiegelreflexen en systeemcamera's van Nikon gebruiken als webcam.

In de loop van dit jaar speelden bijna alle camerafabrikanten in op de trend van thuiswerken vanwege de coronacrisis. Ze brachten, al dan niet nog niet geheel uitontwikkelde software uit, waarmee eigenaren hun camera’s als webcam konden inzetten. Nikon maakte begin augustus hiervoor het programma Webcam Utility openbaar, al betrof het toen nog software in een bètastadium. Inmiddels is de tool door Nikon uit dat stadium gehaald.

Na het installeren van Nikon Webcam Utility kunnen eigenaren van systeemcamera’s en digitale spiegelreflexen van Nikon deze als webcam gebruiken. De software is gratis en is beschikbaar in versies voor Windows- en macOS-computers. Daarbij ondersteunt het Windows 10 (64-bits) en de macOS0versies 10.13, 10.14, 10.15. Op de downloadpagina van Nikon kan je de software voor jouw computer downloaden.

Webcam Utility werkt heel simpel

Het enige wat je als Nikon-eigenaar hoeft te doen is de software op een computer installeren en de camera met een USB-kabel daarop aansluiten. In digitale-vergadersofware als Zoom en Teams is de Nikon-camera dan als webcam te selecteren.

Logischerwijs werken niet alle camera’s die Nikon ooit heeft geproduceerd met het programma. Op dit moment zijn er negentien camera’s die compatibel zijn met Webcam Utility, zie de lijst onder dit bericht. Nikon zegt dat het de bedoeling is dat alle toekomstige systeemcamera’s en digitale SLR-camera’s van het bedrijf ook samenwerken met de softwaretoepassing.

In het persbericht geeft Nikon aan dat de introductie van het programma een reactie is op de toenemende vraag naar webcams. Die is weer het gevolg dat er steeds meer vergaderingen online plaatsvinden. Dankzij de software kunnen gebruikers profiteren van de veel betere beeldkwaliteit van ondersteunde Nikon-camera’s vergeleken met die van de gemiddelde webcam.

Compatibele camera’s

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in