Nikon

De Nikon D6 is de nieuwe topspiegelreflex voor beroepsfotografen die altijd op hun apparatuur moeten kunnen vertrouwen.

De Nikon D6 is Nikons nieuwe topmodel spiegelreflex voor professionals. Voor fotografen die altijd en overal op hun apparatuur moeten kunnen vertrouwen. Voor beeldmakers voor wie het essentieel is de gebeurtenissen snel en nauwkeurig vast te leggen. Voorganger D5 was daar een van de beste in. Kan het nieuwe vlaggenschip er nog iets aan toevoegen?

Sinds de introductie van de Nikon D5 in 2016 is de cameramarkt sterk veranderd. De opmars van de spiegellozen heeft zich in versneld tempo voortgezet en ook in de fullframe-klasse zijn inmiddels meer dan capabele systeemcamera’s te koop. Bovendien volgen technologische ontwikkelingen op gebieden als bewegend beeld, automatische scherpstelling en het herkennen en volgen van onderwerpen elkaar razendsnel op. Nikon moest dus van goeden huize komen bij de ontwikkeling van de opvolger van de veelvuldig geprezen D5.

Herkenbare body

Op het eerste gezicht – kijkend naar de body – is er weinig nieuws onder de zon. Dat is in dit geval zeker niet negatief, want de D5 staat bekend om zijn hoogwaardige, robuuste behuizing met veel instelmogelijkheden. De D6 heeft, op kleine accenten zoals een bijgekomen Kensington-slot na, dezelfde gebruiksvriendelijke kwaliteitsbody. Overstappers, wellicht de grootste doelgroep van de D6, kunnen zo direct met het toestel uit de voeten.

Ook de nieuweling is een grote camera die je zowel verticaal als horizontaal kan bedienen. In beide standen staan de ontspanknop, twee instelwielen, een joystickje voor het selecteren van het focusgebied en een AF-on-knop op dezelfde, goed bereikbare posities tot je beschikking. In horizontale modus vind je bovenop een filmbutton en twee knoppen om snel de ISO en de belichtingscompensatie in te stellen. Fotografeer je in verticale stand, dan is er achter de ontspanner één extra, programmeerbare button.

Nikon D6
De Nikon D6 is vanwege het dubbele-greepontwerp groot, maar biedt daardoor alle ruimte voor handige knoppen en instelwielen.

De camera heeft nog veel meer knoppen en bedieningselementen, zowel aan de achterkant als aan de voorzijde tegen de lens aan. Veel daarvan kan je zelf koppelen aan een gewenste functie, waarmee je de bediening perfect aan jouw manier van fotograferen aanpast. Ideaal zijn ook de twee gebruikersprofielen, waarmee je een veelheid aan instellingen voor twee specifieke doeleinden instelt. Deze selecteer je snel met de modustoets, rechts bovenop de camera, waarna de camera direct paraat is voor zo’n veelvoorkomende situatie.

Nikon D6 heeft drie schermen

De optische zoeker en het touchscreen zijn dezelfde als die op de voorganger. Die eerste geeft een zeer helder beeld met duidelijk leesbare informatie over instellingen en actieve focusgebieden. De tweede is 3,2 inch groot en is helder genoeg om ook in zonlicht goed zicht op je beelden te bieden. Het is niet kantelbaar, maar zit stevig verankerd in de body – ook dat komt de degelijkheid en de weerbestendigheid ten goede. Het aanraakgevoelige scherm toont in meerdere situaties zijn nut. In liveview gebruik je het bijvoorbeeld om direct af te drukken, bij het beoordelen van een beeld geef je er met veegbewegingen op aan of dat bevalt of niet. Een statusdisplay bovenop en één aan de achterkant vervolmaken de bedieningselementen.

Nikon D6
Alle aansluitingen zitten aan de zijkant, veilig beschermd achter degelijke, rubberen klepjes.

Ondanks de vele externe overeenkomsten is de D6 enkele millimeters hoger dan de D5. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de GPS-module, die in de D6 onder de zoeker is ingebouwd. Hij voorziet de beelden zonder externe apparaten direct bij het fotograferen van locatiegegevens.

Niettegenstaande de extra millimeters en module hebben de ingenieurs van Nikon zo’n anderhalve ons van het totaalgewicht weten af te schaven. Toch is de D6 met bijna 1,3 kg geen lichtgewicht, en vanwege het dubbele-greepontwerp ook bepaald geen kleintje. Maar de camera voelt nooit zwaar of lomp aan. Lang leve de geraffineerde en befaamde Nikon-ergonomie die de D6 telkens een comfortabele houvast en bediening biedt.

Voor de opslag heeft de Nikon D6 twee sleuven aan boord, die zowel CompactFlash- als razendsnelle XQD-kaarten ondersteunen. 

Snelheidswinst

Een van de pluspunten van de D6 is de verbeterde seriemodus. De spiegelreflex schiet met een maximum van 14 beelden per seconde, dat zijn er elke seconde 2 meer dan de D5. Dat lijkt misschien geen grote vooruitgang, maar het kan voor een sportfotograaf wel degelijk het verschil maken tussen een topfoto en een gemiste actie.

Maar wat heb je aan twee extra frames per seconde als het autofocussysteem dat niet kan bijbenen? Dus verbeterde Nikon ook de automatische scherpstelling. Het systeem gebruikt 105 in plaats van 153 scherpstelpunten bij het fotograferen door de zoeker, maar dit zijn nu allemaal nauwkeurigere kruissensoren met fasedetectie. Je kunt ze bovendien allemaal selecteren in plaats van ‘slechts’ 55 op de D5.

Daarbij kan je kiezen uit de vijf op Nikon-camera’s gebruikelijke AF-velden, waaronder de indrukwekkende 3D tracking. Die instelling laat de camera bijvoorbeeld een specifieke voetballer volgen. Ook als er andere spelers in beeld zijn of voorbijlopen, blijft de camera perfect gericht op die ene spits. Het systeem werkt in de praktijk verbluffend goed en razendsnel. De D6 herkent en volgt daardoor bijvoorbeeld ook de ogen van modellen op hetzelfde hoge niveau als de beste systeemcamera’s van dit moment dat kunnen. Bovendien is de nauwkeurigheid van de scherpstelling van wereldklasse, zelfs bij een flinke onderbelichting van –4 EV.

Nikon D6
Als je wilt, herkent het autofocussysteem ogen in beeld en stelt daar constant op scherp. Een goed-werkende hulp bij portretten. (f/7.1, 1/80, ISO 100, 58 mm)

Het autofocussysteem van de live-view is echter minder indrukwekkend. Dit is gebaseerd op contrastpunten, een systeem dat net wat trager is. Bij stationaire modellen levert het live-viewsysteem een trefzekere scherpstelling, maar het werkt minder goed bij snel bewegende onderwerpen.

Nikon D6 staat voor kwaliteit

De geavanceerde AF-features zorgen voor pakkende actiefoto’s, maar de D6 is zeker niet alleen voor sportfotografen het ideale gereedschap. Dankzij de superieure kwaliteit jpg’s die die camera aflevert, staat hij op elk terrein zijn mannetje. De beelden tonen veel details, met mooie kleurnuances en realistische contrasten. Nabewerken kan dus tot een minimum worden beperkt, wat cruciaal is als je beelden snel bij de agentschappen wil hebben. En wil je toch meer speelruimte voor beeldbewerking, dan sla je de bestanden op met 12 of 14 bit kleurdiepte in Nikons NEF-formaat.  

De CMOS-sensor van 20,7 megapixel die is overgenomen van de D5, levert samen met de nieuwe Expeed-6-beeldprocessor een enorm bereik van ISO 100 tot maar liefst ISO 102.400. Zo’n extreme instelling gaat natuurlijk wel gepaard met vervelende ruis, maar tot ISO 6.400 zijn de beelden zonder meer te gebruiken voor kwaliteitspublicaties. Vul dat aan met een uitstekend uitgebalanceerde witbalans en lichtmeting, en je snapt dat dit ook voor portret- en landschapsfotografen een meer dan geschikte camera is.

Ook snel in communicatie

De D6 kan communiceren op alle moderne methodes. In Bluetooth is voorzien om de camera aan je telefoon te koppelen. De beelden post je vervolgens met de Nikon-app SnapBridge op je socialmediakanalen.

Een belangrijke doelgroep voor de D6 zijn fotojournalisten. Die willen hun hoge-resolutiebeelden liefst zo snel mogelijk naar de nieuwsdiensten sturen. Omdat de camera wifi aan boord heeft kunnen zij hun foto’s nu rechtstreeks naar een computer of ftp-server verzenden. Voor een groter bereik is er de compatibele WT-6-zender, waarmee de D6 contact maakt met draadloze netwerken tot op maximaal 200 meter. De camera is dan ook op afstand te bedienen.

Voor fotograferen die nog sneller willen versturen, is er een ethernetpoort. De communicatie daarmee verloopt zo’n 15 procent sneller dan bij de D5. Portret- en studiofotografen zijn ongetwijfeld blij met de tijdswinst die dat oplevert.

Nikon D6
Ook op klaarlichte dag levert de camera juist belichte beelden met een getrouwe tint. (f/4.5, 1/2000, ISO 100, 15 mm)

De ingebouwde microfoon aan de achterkant is dan weer handig in de workflow van een beeldjournalist onder tijdsdruk. Daarmee spreekt hij/zij in het veld snel een spraakmemo in, die in de metadata van de foto wordt weggeschreven. Een redacteur verneemt zo direct de gedachten of aanwijzingen van de fotograaf bij het beeld.

Beeldmakers die ook filmen zullen dan weer de aanwezigheid van de hdmi-, koptelefoon- en microfoonaansluitingen waarderen. Maar het filmen zelf is niet de sterkste kant van de D6: dat blijft beperkt tot een 4K UHD-kwaliteit tegen 24, 25 of 30p. Bovendien legt de D6 dan slechts een crop van het beeld vast. Bij full-HD kan de snelheid wel omhoog tot 60 frames per seconde en wordt ook het gehele sensorbeeld geregistreerd. Een log-profiel voor meer speelruimte in de nabewerking is niet voorhanden.

Conclusie

Nikon heeft zijn beste automatisch-scherpstelsysteem ooit gemaakt: de D6 is razendsnel en precies in het volgen van ogen en bewegende onderwerpen. En natuurlijk mag je het bij deze prijsklasse verwachten, maar de beeldkwaliteit van dit vlaggenschip is daadwerkelijk van topniveau.

Dankzij zijn weerbestendige, robuuste body is de spiegelreflex ook in de meest uitdagende omstandigheden in te zetten. Waar je ook fotografeert, het is onwaarschijnlijk dat hij je in de steek laat. De body is weliswaar uit de kluiten gewassen, maar nooit een last dankzij de aangename Nikon-ergonomie en zijn flexibiliteit in de bediening. De Nikon D6 oogt niet alleen als een krachtig werkpaard, hij kan in de praktijk ook echt elke situatie aan.

Specificaties Nikon D6

Nikon D6
 • Adviesprijs: 7.299 euro (body)
 • Resolutie: 5.568 x 3.712 pixels
 • Sensor: CMOS, 35,9 mm x 23,9 mm
 • Gevoeligheid: ISO 100-102.400 (uitbreidbaar tot 50-3.280.000)
 • Opnamestand: P/S/A/M/2 eigen profielen
 • Sluitertijd: 30 s – 1/8000 s (maximaal 900 s in bulbmodus)
 • Lichtmeting: matrix, centrumgericht, spot, op hoge lichten gericht
 • Scherpstelling: 105 kruispunten met fasedetectie (zoeker), contrastdetectie in live-view
 • Serieopnames: 14 fps met AF en AE
 • Video: 4K tot 30p, full-HD tot 60p
 • Opslag: 2 sleuven voor CF en QXD
 • Afmetingen: 160 x 163 x 92 mm
 • Gewicht: circa 1270 gram (alleen camerabody)
 • Website: www.nikon.be
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in