Lumix S 85mm F1.8

Later volgen nog drie andere lenzen die dezelfde afmetingen en elementen hebben als de nu gepresenteerde Lumix S 85mm F1.8.

Panasonic heeft een nieuwe primelens in zijn Lumix S-serie met L-mount aangekondigd. De Lumix S 85mm F1.8 is een portretlens met groot maximaal diafragma. Het objectief weegt 355 gram en heeft een compact en stof- en waterbestendig ontwerp.

De lenseenheid bestaat uit 9 lenselementen in 8 groepen. Daaronder zijn 2 Extra-low Dispersion elementen, die zowel axiale chromatische aberratie als chromatische aberratie door vergroting onderdrukken. Zoals alle lenzen uit de S-serie maakt ook deze 85mm mooie effecten van bokeh mogelijk. Het objectief biedt een vloeiend onscherpteverloop vanaf het scherpstelpunt en creëert een vloeiend, rond bokeh van puntlichtbronnen zonder vignettering. De filterdiameter is 67 mm en 9 bladen vormen een ronde diafragmaopening.

Lumix S 85mm F1.8 onderdeel van serie

De portretlens is ook geschikt voor het vastleggen van videobeelden. Ze is namelijk voorzien van een mechanisme dat zorgt voor onderdrukking van focus breathing. Dat is vaak een probleem bij verwisselbare lenzen die specifiek zijn ontworpen voor het maken van foto’s.

De lens is de eerste in een reeks van vier f/1.8-objectieven voor L-mount-camera’s zoals de Lumix S5. Later volgen versies met brandpuntsafstanden van 24 mm, 35 mm en 50 mm. De vier zijn even groot en de positie van hun bedieningselementen is gelijk, wat de lenzen zeer uitwisselbaar maakt. Ook de diameter van de lenzen is gelijk, zodat er dezelfde filters op passen. Panasonic zegt ook te werken aan een 70-300mm-telezoomobjectief met L-mount, maar geeft daar niet meer details over prijs.

De LUMIX S 85mm F1.8 is vanaf eind deze maand verkrijgbaar voor een adviesprijs van 649 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in