Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 valt niet binnen een andere reeks van het bedrijf, en kenmerkt zich met een compacte body met een relatief grote handgreep.

Vandaag introduceert Fujifilm met de X-S10 een geheel nieuwe camera die niet binnen een andere reeks van het bedrijf valt. Wat betreft afmetingen zit de systeemcamera zo’n beetje tussen de X-T30 en de X-T4 in. Maar de nieuweling heeft een duidelijk andere ergonomie, want zijn grip is vergelijkbaar met die van de X-H1.

Het is niet geheel duidelijk waar de aanduiding S voor staat. Wellicht is het een afkorting van small, slimm, simple of stabilized, maar Fujfilm geeft daar geen nadere informatie over. De camera is voorzien van veel automatische functies en daarmee ideaal voor overstappers van smartphones. De X-S10 heeft een opvallend grote grip voor zo’n compacte camera, wat hem ook voor grotere objectieven en handen geschikt maakt.

Fujifilm X-S10

Fujifilm X-S10 heeft moderne IBIS

Na de X-T4 en de X-H1 is het Fujifilms derde camera in de X-serie met ingebouwde beeldstabilisatie. Die werkt over 5 assen en combineert de technieken van de stabilisatie van de eerdere gestabiliseerde modellen. De nieuw ontwikkelde stabilisatiemodule is ongeveer 30 procent kleiner en lichter dan die van de X-T4. Hij is voorzien van een nieuwe bewegingssensor en biedt een compensatie van maximaal 6 stops.

De X-S10 heeft dezelfde beeldsensor op APS-C-formaat met 26 megapixels als de X-T4. Ook de X-Trans CMOS 4-processor is van die camera overgenomen. De combinatie ondersteunt gezichts- en oogdetectie en kan onderwerpen volgen. Fujifilm heeft wel het algoritme dat verantwoordelijk is voor de beeldkwaliteit onder handen genomen. Dat levert een betere beeldkwaliteit op in de automatische en de SP-stand. Ook biedt het algoritme in deze standen meer mogelijkheden, zoals het selecteren van de AF-modus. Filmen kan de nieuwe camera met een kwaliteit tot maximaal 4K tegen 30p. De burstmodus haalt maximaal 20 frames per seconde.

Gebruiksvriendelijke vormgeving

De X-S10 onderscheidt zich door zijn compacte afmetingen met een grote handgreep. De ergonomie valt op door meer ruimte tussen knoppen dan andere Fujifilms en een nieuw programmakeuzewiel. Die biedt naast P, S, M en A, vier zelf in te stellen modi. Ook kan je hiermee programma’s voor film, filters en scènes, alsmede een automatische stand selecteren.

Fujifilm X-S10

Fotograferen kan via de elektronische zoeker of het geheel kantelbare touchscreen. De eerste heeft 2,36 miljoen beeldpunten en een verversing van 100 fps. De tweede is 3 inch groot en telt 1 miljoen pixels. Zes knoppen, één instelwiel en vier touch-functies zijn zelf te programmeren. Aansluitingen voor een microfoon, micro-HDMI en USB-C zijn aanwezig. Ook wifi en Bluetooth zijn ingebouwd.

De zwarte body van de Fujifilm X-S10 is vanaf eind november verkrijgbaar voor 999 euro. Ook zijn er drie kits met de camera te koop: met de XC 15-45mm (1099 euro), met de XF 18-55mm (1399 euro) en met de XF 16-80mm (1499 euro).

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in