Sigma 105mm F2.8

De Sigma 105mm F2.8 is een macrolens met een vergrotingsfactor van 1:1, die is ontworpen volgens hoge kwaliteitseisen.

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro Art is het eerste macro-objectief binnen de Art-lijn van de objectieven- en camerafabrikant. Het combineert perfecte optische prestaties met een uitstekende bouwkwaliteit. De lens is speciaal ontworpen voor systeemcamera’s met L-mount of Sony E-mount, en in te zetten op alle opname-afstanden, van extreem close-up tot oneindig.

De macrolens heeft een constructie bestaande uit 17 lenselementen die zijn verdeeld in 12 groepen. Het optisch ontwerp zorgt voor een maximale vergroting van 1:1, een beeldhoek van net 23 graden en een minimale scherpstelafstand van 29,5 centimeter. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde lamellen en kan van f/2.8 worden dichtgeknepen tot maximaal f/22.

Het optisch ontwerp van de Sigma 105mm F2.8. Het blauwe lenselement is gemaakt van speciaal laag-dispersieglas.

Sigma 105mm F2.8 DG DN onderdeel van Art-lijn

Optische prestaties staan centraal bij de ontwikkeling van een objectief uit de Art-lijn. Sigma garandeert ook voor deze 105mm uitstekende optische prestaties van het centrum tot in de hoeken van het beeld. Net als overige Art-objectieven minimaliseert de lens ghosting en flare en presteert het zelfs goed bij tegenlicht. Het objectief produceert natuurlijke bokeh-cirkels, zowel op de voor- als achtergrond. Verder corrigeert de nieuwe Sigma longitudinale aberraties. Dat is belangrijk, omdat camera’s deze vorm van aberraties niet kunnen corrigeren.

Advertentie

De Sigma 105mm is compatibel met de nieuwste functionaliteiten van systeemcamera’s zoals gezichts- en oogherkenning in de autofocusstand. Een krachtige Hyper-Sonic-Motor (HSM) drijft de autofocusgroep aan, zodat de lens accuraat en geruisloos kan scherpstellen.

Gebruiksgemak

Het objectief is voorzien van een focuslimiter, waarmee je het scherpstelgebied kan begrenzen. Tevens heeft het een AFL-knop, waaraan je vanuit de camera een gewenste toepassing kan toewijzen. Ook is er een schakelaar die het klikkende geluid van de irisring in- of uitschakelt. Omdat de behuizing stof- en spatwaterdicht is, kan je de lens ook in uitdagende situaties inzetten.

Sigma 105mm F2.8

De Sigma 105mm F2.8 weegt 715 gram bij een lengte van ruim 13 centimeter en een maximale diameter van 7,4 centimeter. Op de lens passen filters met een diameter van 62 millimeter.

Exclusief voor de versies met L-lensvatting zijn er twee teleconverters verkrijgbaar. De TC-1411 en TC-2011 stellen fotograferen in staat om met een nog hogere (1,4x respectievelijk 2.0x) vergrotingsfactor te fotograferen. Hierbij verandert de werkafstand van 14 centimeter niet.

De Sigma 105 mm F2.8 DG DN Macro Art is vanaf eind oktober leverbaar en heeft een adviesprijs van 899 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in