Profoto A10

De Profoto A10 is in feite een A1X die is uitgebreid met Bluetooth. Dat maakt de flitser ook geschikt voor smartphonefotografie.

De Profoto A10 reportageflitser is de opvolger van de Profoto A1X. Aan het ontwerp daarvan is niet veel veranderd, in feite is de nieuweling een A1X met ingebouwde Bluetooth- en AirX-technologie. De flitser is zowel geschikt als on-camera als off-camera flitser.

De specificaties van de A10 zijn dus grotendeels identiek aan die van de A1X. De flitser heeft hetzelfde ontwerp met ronde flitskop die is voorzien van een magnetische bevestiging. De ronde kop zorgt voor een natuurlijke lichtspreiding, en met magnetische lichtvormers zoals de Profoto Clic Light Shaping Tools maak je nog creatievere flitsfoto’s met de A10. De flitser heeft ook een groot display waarop je eenvoudig de instellingen kan veranderen.

Ook de A10 heeft een maximaal vermogen van 76 W en is in 9 stops te bedienen. Net als de A1X biedt hij ondersteuning voor HSS en TTL. Daardoor kan je de flitser ook koppelen met andere Profoto-flitsers, en zo meerdere flitsers aansturen en triggeren met de Profoto A10.

Bluetooth voor Profoto A10

Wat de flitser onderscheidt van zijn voorganger is de Profoto AirX Bluetooth-synchronisatietechnologie. Daarmee kun je ook flitsen met de speedlight wanneer je fotografeert met een smartphone. AirX is geïntroduceerd in juli, maar was tot nu toe alleen beschikbaar op de Profoto B10 en B10 Plus monolights. De technologie maakt het ook mogelijk de A10 te draadloos te bedienen en updaten via de Profoto-app.

De flitser is voorzien van een de verwisselbare, krachtige Li-lon accu, waarmee de flitser vier keer langer meegaat dan een flitser die werkt met AA-batterijen. Op één lading kan de speedlight 450 keer op vol vermogen flitsen. Bovendien laadt de accu razendsnel, waardoor je na een korte tijd weer aan de slag kunt met je shoot. Wat ook snel is, is de recycletijd. Op vol vermogen is deze slechts 1 seconde, zodat je nauwelijks nog een opname kan missen.

Net als de A1 en de A1X is de Profoto A10 niet de goedkoopste flitser. Je betaalt ongeveer 1075 euro voor de flitser met Fujifilm, Canon, Nikon of Sony-flitsschoenaansluiting. Er zijn ook off-camera kits inclusief trigger van de A10 verkrijgbaar, hiervoor betaal je zo’n 100 euro extra.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in