Alice Camera

De Alice Camera combineert kunstmatige intelligentie met de kwaliteit van het MFT-systeem om de camera van de toekomst te zijn.

Er zijn meer bedrijven (Sony en Yongnuo bijvoorbeeld) die hebben geprobeerd om een cameramodule te maken, die je smartphone geschikt maakt voor verwisselbare lenzen. Hun producten hebben echter nooit het levenslicht mogen zien. Alice Camera probeert het nu opnieuw. Deze cameramodule is nu nog in ontwikkelingsfase, maar de eerste pre-orders kunnen al worden gedaan.

Alice Camera maak je vast aan je telefoon en is voorzien van een MFT-lensvatting en dito sensor. De bediening van de camera geschiedt met een app. De cameramodule zet sterk in op kunstmatige intelligentie met een speciale ai-chip aan boord. Volgens de makers is Alice vanaf het begin ontworpen om optimaal gebruik te maken van AI en computationele fotografie. Daarmee moet Alice nieuwe mogelijkheden en technieken gaan bieden voor onder meer autofocus, automatische belichting en kleurbeheer.

Slechte kampvuurfoto’s

Een team van ingenieurs, datawetenschappers en contentmakers heeft de afgelopen tien maanden aan Alice gewerkt. Volgens hen is de camera de afgelopen tien jaar niet voldoende geïnnoveerd en is Alice beter geschikt voor het volgende decennium. Het idee voor Alice is ontstaan door foto’s van een kampvuur. Een smartphone bleek die beter te kunnen vastleggen dan een professional met een moderne camera. Met het project willen de initiatiefnemers de kracht van smartphonefotografie bundelen met de kwaliteit die het Micro Four Thirds-systeem kan leveren.

Zo werkt Alice

In normale modus koppel je je smartphone met het scherm aan de achterkant aan Alice. Richt je het scherm naar voren, dan is de module geschikt om selfies en vlogs mee te maken. Het systeem schrijft de opgenomen beeldbestanden weg op een Micro SD-kaart, maar er is ook een 5 GHz-wifiverbinding ingebouwd. Je kan beelden ook direct overdragen naar de telefoon om ze daarop te bewerken.

Alice heeft een sensor van 11 megapixel, die vanwege pixels met een grootte van 4,63 µm goede prestaties bij weinig licht levert. Ook zou de beeldsensor een groot dynamisch bereik hebben. In 4K-modus filmt de module met maximaal 30 frames per seconde, in full-HD zijn dat er 60. Livestreams zijn ook mogelijk, via de netwerkverbinding van de telefoon.

Alice bevindt zich in de prototypefase en moet in februari van volgend jaar beschikbaar zijn op Indiegogo. De uiteindelijke verkoopprijs van de module is £ 750, maar als je nu een aanbetaling van £ 50 doet, heb je over ongeveer een half jaar de camera voor £ 500 in je bezit.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in