Panasonic Lumix S1H

Dankzij een firmware-update kan je nu in RAW-formaat beeldmateriaal in maximaal 5,9K van de Panasonic Lumix S1H versturen naar een Atomos Ninja V.

Panasonic heeft firmwareversie 2.1 voor de Lumix DC-S1H beschikbaar gemaakt op zijn servicepagina’s. Deze versie ondersteunt video-output in RAW-formaat. De upgrade is samen met Atomos, dat videoapparatuur maakt voor professionele filmmakers, ontwikkeld.

De nieuwe firmware maakt het mogelijk om RAW-videobestanden via HDMI uit te sturen naar een Atomos Ninja V-recorder/monitor. De maximale resoluties zijn dan maximaal 5,9K tegen 29,97p bij filmen met de gehele sensor en 4K tegen 59,94p als je filmt met de crop van Super 35. De Atomos kan de bestanden vervolgens opslaan als Apple ProRes RAW.

Speciale LUT voor RAW van S1H

Panasonic heeft ook een LUT (Lookup table) beschikbaar gesteld die speciaal is ontworpen voor RAW-video’s die zijn opgenomen op de Ninja V. Daarmee kan je dezelfde kleurgradaties maken als met V-Log/V-Gamut3. Het is hierdoor gemakkelijk om de kleuren van de opnames van de Panasonic Lumix S1H af te stemmen en te combineren met die van de Varicam-, EVA1- en GH5-camera’s van Panasonic.

Advertentie

Tijdens het uitvoeren van de RAW-bestanden kan V-Log of Rec.709 worden geselecteerd op de Live View-monitor. Ook kun je dan ondersteunende opnamefuncties zoals WFM (Wave Form Monitor), Vector Scope, Luminance Spot Meter en Zebra Pattern gebruiken.

De firmware biedt ook compatibiliteit met het 3,5K Anamorfisch 4:3-formaat. Omdat Panasonic innovatieve oplossingen wil bieden voor het maken van professionele opnames stelt het bedrijf deze firmware gratis beschikbaar aan alle S1H-gebruikers.

De lancering van de nieuwe software voor de S1H stond oorspronkelijk gepland voor mei, maar is om onbekende redenen uitgesteld. Je kan de update en LUT sinds gisteren downloaden van de website van Panasonic.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in