winstwaarschuwing nikon

Nikons winstwaarschuwing maakt nog eens duidelijk hoe immens groot de gevolgen van de coronacrisis voor de fotografische industrie zijn.

Nikon heeft gisteren twee financiële mededelingen gepubliceerd. De eerste verklaring betreft een winstwaarschuwing voor zijn investeerders. In het bericht vermeldt Nikon dat het “buitengewone verliezen” zal leiden als gevolg van de COVID-19-pandemie. Het tweede document bevat een herziene financiële prognose voor het fiscale boekjaar 2020 dat voor het Japanse bedrijf op 31 maart jongstleden eindigde. Daarin is te lezen wat de verwachte impact van de coronacrisis op de winst en omzet van Nikon is.

In de winstwaarschuwing voor de investeerders zegt Nikon dat de activa van het bedrijf door de crisis sterk in waarde zijn gedaald. Het bericht vermeldt dat het bedrijf alleen al voor de tak Imaging Product Business een waardevermindering van 5,7 miljard yen (zo’n 49 miljoen euro) in de boeken wil opnemen. Dit is het bedrijfsonderdeel waar de productie en verkoop van camera’s en lenzen onder vallen. Omdat de activa minder waard zijn, wil Nikon ook een deel van de uitgestelde belastingvordering terugdraaien.

Tweede document geeft meer inzage in winstwaarschuwing Nikon

In het tweede statement dat Nikon gisteren heeft gepubliceerd, gaat het dieper in op de cijfers achter de winstwaarschuwing. Die zijn, helaas zoals verwacht gezien eerdere berichten, niet zo rooskleurig.

De fabrikant verwacht dat zijn omzet en winst respectievelijk 4,7 procent en 70 procent lager zullen uitvallen dan eerder begroot. Het bedrijf denkt een omzet van 591 miljard yen (circa 5 miljard euro) en een bedrijfswinst van 6 miljard yen (ongeveer 51 miljoen euro) in de boeken te kunnen noteren. Het bericht duidt de verspreiding van COVID-19 nog maar eens als boosdoener aan. Als gevolg daarvan zou bijvoorbeeld de installatie van machines om displays te maken vertraging hebben opgelopen.

De genoemde cijfers zijn nog niet definitief. Op 28 mei zal Nikon de werkelijk gerealiseerde bedrijfsresultaten bekendmaken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in