Samyang AF 75mm F1.8 FE

Met de Custom Switch op dit pancake-objectief verander je on the go de functie van de scherpstelring in een diafragmaregelaar.

De Samyang AF 75mm F1.8 FE is het nieuw autofocus tele-objectief van de makers van budgetlenzen voor fullframe Sony-camera’s met FE-mount. Met een verrassende brandpuntsafstand van 75 mm (en niet 85 mm) is deze lens toch zeer geschikt voor portretfotografie. Hiermee isoleert men het onderwerp effectief van de achtergrond, maar is die achtergrond nog steeds voldoende zichtbaar om een verhaal te vertellen. De brandpuntsafstand van 75 mm helpt ook om een comfortabele afstand te bewaren tussen de fotograaf en het onderwerp, waardoor dit objectief een perfecte partner is voor zowel binnen- als buiten opnamen.

Handige feature op de Samyang AF 75mm F1.8 FE

Omdat de scherpstelring in autofocusmodus nauwelijks functie heeft, heeft Samyang de 75mm-lens voorzien van de zogenaamde Custom Switch. Met deze schakelaar verandert de fotograaf de functie van de ring in een diafragma-regelaar.  Volgens Samyang zullen er in de toekomst meer alternatieve functies voor de scherpstelring volgen, die middels een firmware-update aan het objectief kunnen worden toegevoegd. Je kunt dan denken aan het regelen van bijvoorbeeld de belichtingscorrectie. Voor zo’n update heb je de Samyang Lens Station nodig, die niet bij het objectief wordt meegeleverd.

De AF 75mm F1.8 FE is voorzien van geavanceerde optiek om sferische aberraties te minimaliseren, terwijl de hoge resolutie en de prachtige bokeh behouden blijven. Met een totaal van 10 elementen in 9 groepen, gebruikt Samyang 5 speciale lenselementen (3 extra lage dispersie en 2 met een hoge brekingsgraad) om resultaten te creëren met een hoge scherpte, zo min mogelijk chromatische aberratie en een minimale vertekening. Volgens het bedrijf ervaar je daarmee een prachtige bokeh “die niet zomaar verkregen wordt, maar zorgvuldig ontworpen is”. De kleine scherptediepte van de AF 75mm zorgt voor dramatische portretten. De fraaie weergave van de kleine scherptediepte komt dus niet alleen door de grote diafragmaopening, maar ook door het unieke optische ontwerp van het objectief.

Klein maar groots objectief

Het nieuwe objectief is het vijfde familielid in Samyangs Tiny but Almighty AF-serie. Deze objectieven zijn Samyang’s antwoord op de vraag en trends vanuit de markt. Consumenten vragen om steeds compactere en lichtere objectieven, die niet afdoen aan een hoge beeldkwaliteit. Bovendien zijn er steeds meer fotografen die ook filmen met hun Sony-camera, vaak op locatie en uit de hand met een gimbal. De Samyang pancake AF-objectieven zijn hiervoor een geschikte keuze.

Ook met de AF 75mm F1.8 FE streeft Samyang het minimalisme na. Het objectief is compact en licht, en biedt toch uitstekende prestaties. Het objectief weegt 230 gram en is net geen 7 cm hoog (69 mm) bij een maximale diameter van 6,5 cm. Het accepteert filter met een maat van 58 mm.  

De 75mm-lens heeft verder een snelle en stabiele autofocus die gebruik maakt van een nieuwe Stepping Motor (STM), die geschikt is voor zowel fotografie als video rekening. De motor zorgt voor een snelle, stille en nauwkeurige scherpstelling, waardoor de beeldmaker zonder problemen waardevolle momenten moet kunnen vastleggen.

De Samyang AF 75mm F1.8 FE zal dit voorjaar te koop zijn voor een adviesverkoopprijs van 429 euro.

Hieronder een aantal voorbeeldfoto’s die fotograaf Cuno de Bruin met de Samyang AF 75mm F1.8 FE maakte.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in