4559_7_13047_RebeccaFertinel_Belgium_Professional_BriefProfessional_2019...
© Rebecca Fertinel, Belgium, Shortlist, Professional, Brief, 2019 Sony World Photography Awards

Rebecca Fertinel wint een Sony Photography Award 2019 met haar serie Ubuntu - I Am Because We Are.

Met haar serie Ubuntu – I Am Because We Are heeft de Belgische fotografe Rebecca Fertinel gisteravond de Sony World Photography Award 2019 in de categorie Professional – Brief in de wacht gesleept. Haar winnende serie in zwart-wit vertelt het verhaal van de Congolese gemeenschap in België en het Bantu-concept ‘Ubuntu’: dat je pas echt mens wordt als je verbonden bent met alles en iedereen. Het concept van Ubuntu lijkt verweven met de wens om bij een groep te horen en een groepsidentiteit te behouden in een veranderende omgeving.
Rebecca begon de serie in augustus 2015, toen ze door haar vriendin Tracy werd uitgenodigd op een bruiloft. Daar maakte de fotograaf kennis met de warme, onbeschaamde benadering van het leven van de in België woonachtige Congolese gemeenschap. In de loop van de tijd leerde ze steeds meer familieleden en vrienden van Tracy kennen en mocht ze ook andere gelegenheden vastleggen. “Met de sfeer maar ook met de stille momenten daartussen, probeerde ik het gevoel te vangen van een gebeurtenis die een echt feest lijkt, gericht op vreugde en rituelen en niet op de behoefte aan een perfecte locatie”, aldus Fertinel over Ubuntu – I Am Because We Are. 
 

4559_4_13041_RebeccaFertinel_Belgium_Professional_BriefProfessional_2019
© Rebecca Fertinel, Belgium, Shortlist, Professional, Brief, 2019 Sony World Photography Awards

 
Eerdere Belgische prijswinnaars van de Sony World Photography Awards waren onder andere Ingrid VekemansMaroesjka LavigneFrederik Buyckx en Kevin Faingnaert.
 

Federico Borella is Photographer of the Year 2019

De Italiaan Federico Borella werd op de uitreiking in Londen bekroond als Photographer of the Year voor zijn serie Five degrees. Zijn serie richt zich op zelfmoord bij mannen in de boerengemeenschap van Tamil Nadu, Zuid-India, die te maken heeft met de ergste droogte in 140 jaar. Een studie van de Berkeley University vond een verband tussen klimaatverandering en zelfmoord onder Indiase boeren. Geschat wordt dat de afgelopen 30 jaar 59.300 zelfmoorden van boeren in verband kunnen worden gebracht met klimaatverandering en de daardoor veroorzaakte mislukte oogsten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.