thumbnail_PhotobookBelge_3D

Photobook Belge omvat beschrijvingen en illustraties van meer dan 250 fotoboeken, gemaakt over een periode van 150 jaar.

Voor fotografen is het fotoboek een van de belangrijkste media om hun werk te tonen. De evolutie van het fotoboek past dan ook in een grote traditie. Het boek Photobook Belge – 1854-now is het eerste overzicht ooit van fotoboeken die werden gepubliceerd door Belgische fotografen.
Het Belgische fotoboek is een begrip geworden. Met Photobook Belge krijgt het eindelijk de erkenning die het verdient. Het werk van bekende namen als Harry Gruyaert, Gilbert Fastenaekens, Marc Trivier, Marcel Broodthaers, Bieke Depoorter, Marie-Françoise Plissart, Stephan Vanfleteren, Max Pinckers, Geert Goiris, Dirk Braeckman, Edmond Fierlants, en tal van onontdekte parels uit de rijke Belgische fotografiegeschiedenis.
 

Rijke Belgische fotogeschiedenis

De catalogus omvat meer dan 250 zorgvuldig beschreven en geïllustreerde fotoboeken, gemaakt over een periode van 150 jaar, uit diverse publieke en private collecties. Voor het eerst wordt op deze schaal onderzoek gedaan naar de productie en context van Belgische fotoboeken. Dit ambitieuze boek schetst een representatief beeld van hun ontwikkeling, vanaf het midden van de negentiende eeuw tot vandaag, en draagt bij aan de studie naar een tot nu toe verwaarloosd onderdeel van de Belgische fotogeschiedenis.
Photobook Belge (ISBN 978 94 9267 788 4) is samengesteld door de curator van FOMU Tamara Berghmans en biedt essays van onder meer Pool Andries, Jan Baetens, Sandrine Colard, Emmanuel d’Autreppe, Johan De Vos, Steven F. Joseph, Johan Pas en Stefan Vanthuyne. Het boek verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling die tot 6 oktober 2019 in het Fotomuseum Antwerpen (FOMU), dat een rijke collectie aan Belgische fotoboeken bewaart, te bezichtigen is. Deze Engelstalige hardcover is 29,2 x 24,5 cm groot, telt 352 bladzijden en kost 59 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.