Harry Gruyaert

Vlaams fotograaf Harry Gruyaert wordt beschouwd als de pionier van de Europese kleurenfotografie. De documentaire "Harry Gruyaert: Photographer" is vanaf 5 december te zien in de bioscoop.

Op YouTube vind je duizenden video’s over fotografie, maar weinige zijn zo inspirerend als de documentaires over het leven van een fotograaf. Saul Leiter, Vivian Maier – van veel straatfotografen vind je op de videosite leerzame en inspirerende films. Je moet het echter niet zo ver gaan zoeken, want ook hier in Vlaanderen zijn er passionele individuen te vinden. Harry Gruyaert is er daar één van. De documentairefilm over het leven van deze 75-jarige Magnum fotograaf, die wordt beschouwd als de pionier van de kleurenfotografie in Europa, is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

Harry Gruyaert groeide op in een Vlaams katholiek gezin waar fotografie als een zonde werd beschouwd. Gedreven door zijn passie, verliet Gruyaert België en reisde hij naar alle hoeken van Europa, om later ook de rest van de wereld te verkennen. De film wordt omschreven als een verhaal van aantrekking en afstoting en verhaalt over de moeilijke relatie die Gruyaert had met zijn vader, maar ook zijn onstopbare drang om de wereld te ontdekken, op zoek naar het perfecte plaatje.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.