Lexar Professional 633x

Mocht je van plan zijn om een groot foto of videoproject uit te voeren, dan kan een SD-kaart met een hoge capaciteit een uitkomst zijn. Lexar heeft tijdens CES in Las Vegas de eerste SD-kaart van 1 TB op de markt gebracht.

Er is een flinke concurrentie op de markt van SD-kaarten, zo ondervond Lexar ook tot een aantal jaar terug. In 2017 werd duidelijk dat Micron geen toekomst meer zag voor Lexar en zette het bedrijf in de verkoop. Niet veel later werd bekend dat een Chinese chipfabrikant, Longsys, de fabrikant van geheugenkaarten had overgenomen. In 2018 begon Lexar weer op flash gebaseerde producten te verkopen. In Las Vegas heeft Lexar tijdens CES 2019 een nieuwe SD-kaart getoond, om precies te zijn een 1 TB SDXC-kaart. Het is de eerste SD-kaart met een dergelijke capaciteit. Lexar laat de SD-kaart in zijn Professional-serie verschijnen, die gericht is op professionele fotografen, vergelijkbaar met de Extreme-serie van Sandisk.
Joey Lopez, Senior Marketing Manager bij Lexar, begon de presentatie door vijftien jaar terug in de tijd te gaan, naar de tijd waar 1 GB enorm veel opslag was voor een SD-kaart. Nu zijn we dus vijftien jaar verder en is de opslagcapaciteit duizendmaal groter geworden, terwijl er niks is veranderd aan het formaat van de SD-kaart. Eerder verschenen er al geheugenkaarten van 256 en 512 GB, maar het werd nog niet gedacht dat 1 TB zo snel mogelijk zou zijn. De Lexar Professional 633x SDXC is ontworpen voor midrange DSLR-camera’s, videocamera’s en zelfs voor 3D-camera’s. Lexar maakt vermelding van leessnelheden van 95 Mb/s, terwijl de schrijfsnelheden rond de 70 Mb/s liggen. Daarmee is de camera prima geschikt voor het opnemen van 4K-video, wat ook wordt gespecificeerd met de ondersteuning van de V30-standaard. Verder draagt de Lexar Professional 633x de UHS-I-classificatie.

Prijzige SDXC-kaart

Aangezien Lexar de eerste is om zo’n 1 TB SD-kaart uit te brengen, mag het niet geheel een verrassing zijn dat de prijzen ontzettend hoog liggen. In het persbericht maakt Lexar een vermelding van een adviesprijs van 499,99 dollar, een 512 GB SD-kaart uit dezelfde serie wordt momenteel nog verkocht voor ongeveer 300 euro. Je krijgt dus voor 200 euro meer een dubbele hoeveelheid opslag. Op het moment van schrijven is de SD-kaart nog nergens verkrijgbaar. Als de opgegeven adviesprijs simpelweg te hoog ligt, dan is het aan te raden om nog even te wachten. De kans is groot dat er de komende tijd meer SD-kaarten met een vergelijkbare capaciteit aankomen. Western Digital presenteerde twee jaar geleden bijvoorbeeld al een SD-kaart met dezelfde capaciteit, al verscheen deze, om onbekende redenen, nooit op de markt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.