SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II

Op zoek naar een SD-kaartje dat de hoogst mogelijke prestaties levert? De SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II is de oplossing.

Als fotografen hebben we allemaal een hele verzameling SD-kaartjes. Van dat kleine 8GB kaartje dat we bij onze eerste camera kochten en ‘ongetwijfeld genoeg zal zijn”, tot de grotere exemplaren van 64GB die we echt nodig hadden bij de upgrade naar een eerste full-frame systeemcamera. Het belang van het juiste kaartje is niet te onderschatten. Een te traag exemplaar zal je camera tegenhouden bij het behalen van zijn maximale prestaties en dat wil je natuurlijk niet, zeker niet als je aan de slag gaat met 4K en 8K video. Voor dat zware werk is er de SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II.

Sandisk SD

Specifiek gaat het om een V90 kaartje met UHS snelheidsklasse 3. Dat vertaalt zich in een leessnelheid van 300MB/s en een schrijfsnelheid van 260MB/s. Ideaal dus voor het opnemen van 4K of zelfs 8K video en het snel maken van veel foto’s via burst mode. Het kaartje is met andere woorden geschikt voor zelfs de meest veeleisende shoots en zal ook je workflow vergemakkelijken door voor extra snelle bestandsoverdracht naar je computer te zorgen. 

Volgens SanDisk kan het kaartje zonder problemen extreme situaties weerstaan. De SanDisk Extreme PRO SDXC is schokbestendig, temperatuurbestendig (warm of koud), kan tegen water en zelfs tegen x-rays. Welke bestemming je ook kiest, je foto’s en video zijn dus voldoende beschermd. We hebben onze tests vooral in warme omgevingen uitgevoerd en ondervonden alvast geen problemen. 

Ontwerp

Het kaartje ziet eruit zoals de SD kaartjes die je gewend bent, met één verschil: achteraan vinden we twee rijen contactpunten terug, terwijl dat bij USH-I-kaartjes slechts een enkele rij is. Hierdoor kan de kaart zijn hogere snelheden halen. Het spreekt dan ook voor zich dat je camera met dit type kaart overweg moet kunnen. Dit exemplaar is wel backwards compatible met UHS-I, maar zal dan logischerwijze slechts aan een lagere snelheid werken. Heb je dus nu een nieuw kaartje nodig en ben je van plan om je camera te upgraden, dan is de SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II een toekomstbestendige keuze. Houd in dit laatste geval wel rekening met de aanwezigheid van CFExpress of XQD-kaartsloten op je nieuwe toestel. 

Benchmarks

Wij gingen de voorbije maand aan de slag met de Sony A7S III en de SanDisk Extreme Pro SDXC USH-II en kunnen over de ganse lijn positieve ervaringen noteren. De camera ondersteunt natuurlijk geen 8K video, maar we verwachten op dat vlak geen problemen. 4K video en fotobursts waren alvast geen probleem en je zal eerder tegen de limieten van je camera aanlopen dan tegen die van het kaartje. In de praktijk dus geen probleem en ook in onze benchmarks in CrystalDiskMark zagen we geen problemen. De effectieve snelheid ligt in de buurt van de geadverteerde snelheid zoals we dat zouden verwachten. 

Benchmark resultaten in CrystalDiskMark 8.0.4.

Prijs en eindoordeel

De SanDisk Extreme PRO SDXC is beschikbaar in 32, 64 en 128GB. Omdat het hier gaat om een van de snelste SD-kaartjes op de markt, ligt de prijs daarom ook wat hoger. Western Digital (eigenaar van SanDisk) adverteert een prijs van 67,99 euro voor 32GB, 127,99 euro voor 64GB en 244,99 euro voor 128GB. Dat zijn aardige bedragen wanneer je er waarschijnlijk twee of meer wil aanschaffen, maar in ruil krijg je wel een snelle en betrouwbare SD-kaart.  

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in