De beroepsfotograaf krijgt concurrentie uit onverwachte hoek, nu de consument zich steeds meer zelf bezighoudt met fotografie.

Langzaam kruipt onze economie uit de crisis. De koopkracht van consumenten neemt weer toe en het bedrijfsleven herstelt zich langzaam. Toch is er een groep die het nog steeds zwaar heeft: de beroepsfotograaf. Een groot deel van hen heeft moeite het hoofd boven water te houden. Het werkgebied voor fotografen is kleiner geworden. Grote opdrachtgevers vallen weg en de prijzen voor fotografie dalen.  Daarnaast is er een opkomende concurrent, namelijk de consument. 

De consument houdt zich steeds meer bezig met fotografie. De camera’s voor smartphones worden steeds beter en met apps als Instagram en Snapseed wordt het voor de consument leuker en makkelijker om goede foto’s te maken. Meer interesse in fotografie is dus zo gewekt.

Groei verkoop semiprofessionele camera’s en actiecamera’s

Hoewel de afgelopen tijd de markt voor digitale camera’s daalde, steeg de verkoop van semiprofessionele spiegelreflexcamera’s. Met de opkomst van de smartphone heeft de digitale camera er een concurrent bij. De camera’s van de smartphones worden steeds beter en je hebt je telefoon altijd bij je. Daarnaast zijn er ook nieuwe marktsegmenten voor camera’s ontstaan, zoals die van actiecamera’s en drones

Fotograferend België en Nederland

Nog steeds maakt men de meeste foto’s met de digitale camera (58 %), maar de mobiele telefoon volgt met 34 % en neemt hiermee een tweede plek in beslag. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope. De toename van de smartphone als primaire camera is sinds 2012 meer dan verdubbeld, toen werd namelijk nog maar 15% van de foto’s genomen met een smartphone. Nederland loopt vergeleken met België dan ook voor op dit gebied. Daar is de smartphone voor 20% van de Belgen de belangrijkste camera geworden. Daarnaast gaan lang niet alle Belgen mee met de revolutie; maar liefst 33% van de bevolking beschikt niet over een smartphone!

De meeste foto’s Nederlanders maken bewaren ze op hun computer (84 %), gevolgd door een opslagapparaat met 38 % (bijvoorbeeld een USB-stick). Slechts twee op de tien Nederlanders laat daadwerkelijk foto’s afdrukken in een fotoboek. In België houden ze daarentegen langer vast aan de traditionele manier van het bewaren van foto’s. Het maken van een fotoalbum (84,5%) en een opslagapparaat (72,7%) zijn het meest populair. 

Hoe slaag je toch als beroepsfotograaf?

Door de opkomende concurrentie hebben beroepsfotografen het erg lastig. Maar hoe slaag je vandaag de dag nog als beroepsfotograaf? Er zijn een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden volgens beroepsfotograaf Robert van Ginkel van RVG Photography.

1. Commerciële instelling
Volgens hem moet je ondernemend zijn, denken in concepten en producten en heel goed weten hoe de markt werkt en waar kansen liggen. Hij geeft aan dat bijvoorbeeld een commerciële studie daar heel goed bij van pas kan komen; hij profiteert hier zelf nog dagelijks van. Als fotograaf moet je in de wereld van de fotografie harder en zakelijker worden. Je moet hard werken en efficiënt leren omgaan met tijd en middelen.

2. Inspelen op behoeftes en blijven innoveren
Daarnaast moet je blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeftes en continu blijven innoveren. Consumenten werken zelf steeds meer met semiprofessionele apparatuur en gebruiken apps als Instagram en Snapseed, maar dat betekent nog niet dat ze goede foto’s kunnen maken. Als beroepsfotograaf kan je consumenten hierbij helpen door het geven van workshops en cursussen.

3. Maak gebruik van je netwerk
De juiste mensen om je heen is volgens Robert van Ginkel ook erg belangrijk. Zonder de juiste mensen om je heen, kom je niet ver.

4. Ambitie
Als laatste geeft Robert aan dat ambitie misschien wel de belangrijkste factor is om een goede beroepsfotograaf te zijn of worden. Zonder ambitie kom je volgens hem niet verder. De juiste instelling maakt het, ondanks de investering van tijd, geld en energie meer dan waard om verder te komen als beroepsfotograaf.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/41/camera.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/41/iphone-camerra.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.