EOS is niet alleen de naam van een Griekse godin, het is vooral Canons succesverhaal dat al veel iconische camera's het levenslicht gaf.

Het is deze maand 35 jaar geleden dat Canon de EOS 650 lanceerde. De introductie van deze spiegelreflex betekende het debuut van het inmiddels befaamde EOS-systeem. Het fotografiebedrijf introduceerde in maart 1987 samen met de 650 direct drie EF-lenzen voor het ecosysteem. Ook de EF 35-70mm f/3.5-4.5, de EF 35-105mm f/3.5-4.5 en EF 50mm f/1.8 zagen toen het levenslicht.

eos
De EOS 650 was Canons eerste camera binnen het EOS-systeem.

De afkorting staat voor Electro Optical System, maar is ook de naam van de Griekse godin van de dageraad. Het was ’s werelds eerste volledig elektronische lensvattingsysteem en vertegenwoordigde een nieuwe generatie van AF-spiegelreflexcamera’s. Voor Canon stonden de concepten van hoge snelheid en gebruiksgemak bij de ontwikkeling van de dslr’s voorop. Dankzij deze principes wisten de professionele EOS-1 (1989) en de compacte lichtgewicht 500 (1993) de harten van veel fotografieliefhebbers te verwarmen.

De Canon EOS-1 (1989) en EOS 500 (1993)

Vanaf de jaren 2000 introduceerde Canon een aantal iconische digitale camera’s in de reeks. Zo combineerde de EOS-1D in 2001 hoge snelheden met een superieure beeldkwaliteit en was de 300D uit 2003 de ideale camera voor een breed publiek. Met de 5D Mark II bewees Canon in 2008 dat een fotocamera ook ideaal was om mee te filmen in full-HD-kwaliteit. In 2012 maakte het de videotechnologie ook geschikt voor B2B-toepassingen, om met het resulterende Cinema EOS-systeem ook de professionele filmindustrie binnen te stappen.

De Canon EOS-1D (2001), 300D (2003) en 5D Mark II (2008).

Geboorte van het EOS R-systeem

2018 markeerde een nieuw hoofdstuk voor Canons EOS. Met EOS R voor syteemcamera’s en RF-objectieven lanceerde het bedrijf zijn ideale mountsysteem. We zagen al schitterende systemen met deze lensvatting voorbijkomen, zoals de R5, ’s werelds eerste 8K-camera, en de R3 met oogsturing voor de scherpstelling.

Vandaag de dag omvat het systeem in totaal 21 camera’s en 104 RF- en EF-objectieven. EOS is een waar succes story voor Canon. Volgens eigen research verkoopt het al achttien jaar op rij de meeste digitale camera’s voor verwisselbare lenzen. Die toppositie wil het behouden door zijn assortiment verder te verfijnen en nog beter te laten voldoen aan de wensen van een steeds diverser wordende gebruikersgroep.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in