Shoot ging een kijkje nemen op de tweede editie van Fotofever, een internationaal salon voor kunstfotografie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Op vrijdag 4 oktober opent de tweede editie van Fotofever, een internationaal salon voor kunstfotografie. Shoot ging al een kijkje nemen en sprak met organisatoren en exposanten.

De Franse initiatiefneemster achter Fotofever, Cécile Schall, brengt voor de tweede editie van deze beurs honderd galerijen en uitgevers samen in de hallen van Tour & Taxis.

Het idee achter Fotofever zou je 'Start to Collect' kunnen noemen. Cécile Schall wil het publiek in contact brengen met galerijen die fotokunst aanbieden, en stimuleren om fotokunst aan te schaffen.

Advertentie

"Veel mensen denken dat mooie foto's heel duur zijn – en dat zijn ze natuurlijk soms ook: op de vorige editie kostte de duurste foto 35.000 euro. Maar je kan al een foto uit een gelimiteerde serie kopen voor 250 euro", weet Cécile Schall.

"Bovendien eis ik van alle exposanten dat ze de prijs bij de foto vermelden, zodat de bezoeker daar niet expliciet naar moet vragen. Zo weet je meteen of een foto binnen je budget past."

Jong talent

Fotofever legt de nadruk op hedendaagse fotografie en levende fotografen. "De deelnemende galerijen moeten minstens één fotograaf vertegenwoordigen die jonger is dan 40, of een fotoreeks van een oudere fotograaf tonen die in de laatste twee jaar gemaakt werd", vertelt Cécile Schall.

Die aandacht voor jong talent is ook de motivatie voor de Fotoprize, een wedstrijd voor pas afgestudeerde fotografen. De laureaat van 2013 is de Belgische fotografe Saartje Van De Steene.

Zij trok vier maanden naar de Lakota-Indianen in de Amerikaanse staten North en South Dakota. Ze fotografeerde de mensen die ze daar ontmoette met de oeroude fotografische techiek, het wet plate collodion-procedé.

"Voor elke foto had ik ongeveer vier uur nodig om de plaat voor te bereiden, de opname te maken en alles op te ruimen", vertelt de fotografe. "Door dat trage proces krijg je een heel ander contact met je model."

Deuren openen

De Belgische galerij Nunc Contemporary neemt voor de tweede keer deel aan Fotofever. "Bij de eerste editie hadden we een piepkleine stand bij de beginners," vertelt Dirk Vanduffel van Nunc, "en nu hebben we een van de grootste stands op de beurs." 

Hij hoopt hier vooral contacten te leggen, de fotografen uit zijn galerij in de kijker te zetten, en natuurlijk ook te verkopen.

Nunc vertegenwoordigt de Nederlandse fotograaf Hendrik Kerstens, die bekend werd met zijn portretfoto's in de stijl van Vermeer. "Kerstens is inmiddels zo'n grote naam dat elke nieuwe fotoreeks in een paar weken uitverkocht geraakt", legt Vanduffel uit. "En dat opent voor ons deuren: omdat we hem vertegenwoordigen worden we wereldwijd gevraagd voor beurzen en salon in New York, Moskou en Beijing." 

Op die internationale beurzen kan Nunc Contemporary dan ook werk van andere fotografen tonen, zoals de jonge Belgische fotograaf Titus Simoens.

Fotofever loopt van 4 tot 6 oktober in Tour & Taxis in Brussel.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/40/133054_fotofever-8.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/40/133054_fotofever-10.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/40/133054_fotofever-3.jpg” caption=”Saartje Van de Steene, winnaar van de Fotoprize voor jonge fotografen||Fotofever toont vooral hedendaagse fotografie (Olivier Valsecchi bij Galerij Celine Moine)||Op Fotofever toont ABN Amro stukken uit zijn kunstcollectie.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.