Grote netwerksites zoals Facebook, Twitter en Flickr verwijderen de exifdata van de foto's die je er uploadt. Alleen Google+ behandelt je beelden correct.

Grote netwerksites zoals Facebook en Twitter verwijderen de exifdata van de foto's die je er uploadt. Zelfs Flickr, dat veel fotografen herbergt, zondigt hierin.

Metadata, in de fotografie meestal exifdata genoemd, zijn gegevens die je bij een digitaal beeldbestand kunt insluiten. Dat kan opname-informatie zijn zoals gekozen diafragma en sluitertijd of de locatie van de shoot, maar ook de naam van de fotograaf, een beschrijving, een bijschrift of copyrightclaim.

Uit een onderzoek van de International Press Telecommunications Council (IPTC) blijkt dat de meeste grote sociaalnetwerksites deze gegevens weghalen bij de beelden die zij voor jou hosten. IPTC vertegenwoordigt wereldwijd persbureaus en nieuwsmedia. Het heeft ook een eigen bestandsformaat voor metadata, vergelijkbaar met het bekende exif.

Google+ en Dropbox doen het goed
De raad bekeek vijftien bekende sociale media en ontdekte dat van de grote netwerksites alleen Google+ keurig de metadata handhaaft. Dat netwerk is dan ook snel zeer populair geworden onder serieuze fotografen. Ook Dropbox scoort uitstekend.

De allergrootste zondaars zijn Facebook en Flickr. In veel gevallen worden de metadata op de sites nog wel getoond, maar als je het beeld wilt opslaan is de ingesloten info spoorloos. IPTC testte wel alleen het gratis gedeelte van Flickr, niet de betaalde variant voor professionele gebruikers.

Ook Twitter scoort zeer slecht. Photobucket komt er nog redelijk vanaf, Pinterest en Tumblr doen het zeer matig.

Zonder waarschuwing
"Een sociaal netwerk is maar zo goed als de informatie die zijn gebruikers willen delen", zegt IPTC-baas Michael Steidl. "Als gebruikers hun rechten en beschrijvingen in beelden aanbrengen, moet deze informatie niet buiten hun medeweten worden verwijderd."

Vooral voor professionele fotografen die hun beelden delen via de sociale media is dit een kwalijke zaak. "Zij doen juist veel moeite om specifieke informatie zoals bijschriften, auteursrecht en contactinfo in hun beeldbestanden in te sluiten", zegt IPTC-lid David Riecks. "Dan is het een schok als ze ontdekken dat het netwerk deze informatie zonder enige waarschuwing verwijdert."

Het volledige verslag van het onderzoek, inclusief een scorebord per netwerk, kun je vinden op de website van de IPTC.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.