De winter is een prachtig seizoen om vast te leggen op de gevoelige plaat. Je moet wel je camera beschermen, en niet te vergeten jezelf.

De winter is een prachtig seizoen om vast te leggen op de gevoelige plaat.

Je kunt de opkomende zon fotograferen met op de voorgrond een bevroren akkerland. Of een langlaufer vastleggen op een van de besneeuwde weggetjes in de prachtige Ardennen. Wat je ook kiest, je moet wel je voorzorgen nemen om je materiaal en jezelf te beschermen.

Let op temperatuurverschillen
Een eerste zaak om rekening mee te houden zijn temperatuurverschillen. Als je thuis je materiaal klaar hebt staan en je vertrekt naar buitentemperaturen van enkele graden boven nul tot tien eronder, dan is er nog geen probleem. Van condensatie zal je geen last hebben, omdat koude lucht droog is en dus weinig vocht bevat.

Ga je echter van een ruimte van ongeveer 20 °C naar een buitentemperatuur van -30 °C (of lager), dan zou ik aanraden om je materiaal eerst in een gesloten fototas te laten wennen aan de koude.

Batterij gaat sneller leeg
Hoe een batterij werkt, ga ik hier niet bespreken, maar belangrijk is te weten dat de geleverde stroom daalt bij koude temperaturen. Hoe kouder het is, hoe sneller je batterij leeg zal zijn. Hoe voorkom je nu dat je in het midden van een bos met lege batterijen staat? Eigenlijk zijn er maar twee mogelijkheden: ofwel meer reservebatterijen meenemen, ofwel je camera zo dicht mogelijk bij je warme lichaam houden – liefst zelfs onder je kledij.

Als je vaak bij koude temperaturen wilt fotograferen, koop dan alvast een of twee extra batterijen voor je camera. Deze reservebatterijen laad je vooraf volledig op en voor je naar buiten gaat, bewaar je deze dicht bij je lichaam. Bijvoorbeeld in een borstzakje.

Je houdt de camera, en eventueel ook je flitser, onder je jas verborgen tot het moment dat je gaat fotograferen. Je kunt je statief dus al perfect klaarzetten en op het moment dat je een foto wilt nemen, haal je de camera met lens onder je jas uit, klik je alles vast en klaar is kees!

Afhankelijk van het type camera dat je hebt, kan de prijs van een reservebatterij snel oplopen. Zo kost een batterij voor een professionele camera (een Nikon D3 of D4 of een Canon 1D MarkIV of 1DX) al gauw 175 tot 200 euro.


Een extra batterij kan duur zijn, maar kijk uit voor goedkope namaakbatterijen.

Je kunt rondkijken op internet om daar betere prijzen te vinden, maar laat je nooit verleiden tot het kopen van flutbatterijen. Die zijn niet getest volgens de hoge eisen van de fabrikant en zullen veel sneller leeg zijn. In uitzonderlijke gevallen lekken ze zelfs en veroorzaken ze dus mogelijk schade aan de camera.

Blijf niet aan je statief plakken
Als je een aluminium statief hebt, zal het op kamertemperatuur prettig aanvoelen. Maar bij extreem lage temperaturen worden de metalen buizen erg koud. Bij extreme kou kan je huid er zelfs aan blijven kleven.

Daarom kan je beter kiezen  voor een carbonstatief. De koolstofvezel waaruit dat gemaakt is, is niet alleen lichter maar wordt ook minder koud.

 

Hou ook jezelf warm

Tot nu toe ging het alleen over het warm houden van je camera en/of batterijen. Maar hoe hou je jezelf warm? Het antwoord is daarop heel eenvoudig: je moet je kleden in lagen.

In temperaturen tot -40 °C draag ik persoonlijk soms wel tot zeven lagen, te beginnen met thermisch ondergoed, onderhemdje, T-shirt, hemd, fleece, windstopper en een goede dikke jas om te eindigen. En je kunt dan altijd een laag uittrekken mocht het te warm worden.

Een warme jas en stevige schoenen zijn onontbeerlijk.

Vergeet ook de uiteinden van je lichaam niet: die bevriezen het snelste. Zorg dus voor hoge warme sokken en stevige wandelschoenen, één tot drie paar handschoenen over elkaar en een goede muts. Mocht het toch nog te koud zijn, kan je een ‘handwarmer’ gebruiken: een plastic zakje met chemicaliën die warm worden wanneer ze worden gekneed.

Topless handschoenen
Voor de handschoenen gebruik ik meestal fijne binnenhandschoentjes en daarboven sensory gloves van het merk Aquatech, waarbij de vingerkootjes van duim en wijsvinger ontbloot kunnen worden. Als je niet aan het fotograferen bent, kan je hierover nog een dikke want trekken. Je kunt ook opteren voor handschoenen waarbij ineens alle vingers ontbloot worden, maar dat vind ik persoonlijk niet zo prettig als het echt koud is.


Handschoenen waarbij je duim en wijsvinger kan vrijmaken zijn ideaal voor fotografen.

Welke kledij je dus aan hebt, maakt op zich niet veel uit. Maar als je de natuur in trekt, doe je beter kledij aan die zowel neutraal van kleur is alsook aangepast is voor de fotografische noden.

Deze aanpassingen vind je zeer goed bij de kledinglijn Stealth Gear. Die is in de loop der jaren uitgegroeid tot een assortiment van thermisch ondergoed tot broeken, fleece en dikke jassen. Als ik er één stuk van mag aanbevelen, is het zeker de fleece. Die is zo eenvoudig, maar zo warm en licht. Ik gebruik hem al jaren tot mijn grote tevredenheid.

Een thermoskan met warme soep meenemen tijdens een koude winteruitstap is ook altijd een goed idee, maar vermijd koffie of alcohol.

Sneeuwstorm
Wat te doen wanneer het sneeuwt? Wel, hier komt de betere regenhoes van pas (zie onze recente test). Een plotse hevige winterbui kan immers grote schade aanrichten aan de blootgestelde delen van je camera en lens. Dit kan je eenvoudig oplossen door alles in een regenhoes te verpakken.

Hiervoor gebruik ik zelf de Think Tank Hydrophobia. Die is tot in de puntjes afgewerkt en volledig water- en sneeuwdicht. Jammer genoeg heeft deze kwaliteit ook een stevige prijs.

 


 

Met een goede regenhoes is je camera beschermd tegen de sneeuw.

Pas op voor condensatie

Nadat je foto’s gemaakt zijn, wil je waarschijnlijk snel naar je warme thuis. Maar dat is de meest kritieke fase, want nu kan er condensatie ontstaan.

Als je naar binnen gaat zonder voorbereiding, zal niet alleen elk stukje glas aan de buitenkant aandampen, maar ook je spiegel binnenin. Waterdamp, condensatie, vocht: het zijn zaken die vroeg of laat problemen opleveren.

Om condensatie te voorkomen, leg je je camera op een koude plaats aan het raam of in een onverwarmde veranda. Laat hem gedurende enkele uren langzaam opwarmen.

Een andere mogelijkheid is je materiaal buiten in afsluitbare plastic zakjes te verpakken, die je zo goed als mogelijk luchtdicht maakt. Zodra alles verpakt is, neem je het mee naar binnen en laat je het rustig opwarmen.


Meer tips over hoe je je fotografiemateriaal beschermt, vind je in het artikel Camera's in de kou.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_web42-26874334.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webbatterijnikon.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webstapschoenen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webvest.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webhandschoenen2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webregenhoes.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/03/127810_webshutterstock92841958.jpg” caption=”||Een extra batterij kan duur zijn, maar kijk uit voor goedkope namaakbatterijen.||Stevige schoenen en een warme jas zijn onontbeerlijk.||||Handschoenen waarbij je duim en wijsvinger kan vrijmaken zijn ideaal voor fotografen.||Met een goede regenhoes is je camera beschermd tegen de sneeuw.||Bij extreem lage temperaturen worden de metalen buizen van een statief erg koud. Kies daarom voor een carbonstatief.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.