RECENSIEOVERZICHT | |
PRO
| |
CON
| |
PRIJS: €17249 | 9 TOTALE SCORE |
Met een ingebouwde 1,4x teleconverter en uitmuntende beeldkwaliteit is de Nikon Z 600mm f/4 TC VR S een (prijzige) droom voor wildlife-, sport-, en natuurfotografen.
Toen ik van Shoot en Nikon bericht kreeg dat ik de nieuwe Nikon Z 600mm f/4 TC VR S supertelelens met vast brandpunt uitgebreid mocht testen, keek ik hier enorm naar uit en waren mijn verwachtingen bijzonder hoog. Als airshow- en luchtvaartfotograaf heb je vaak millimeters te kort aangezien snelle gevechtsvliegtuigen ver van het publiek wegvliegen, waardoor 400mm of 500mm vaak net iets te weinig is. De komst van de professionele Nikon Z 600mm f/4 TC VR lens voor de Z-reeks fullframe systeemcamera’s zou hier verandering kunnen in brengen omdat deze lens ook voorzien werd van een ingebouwde 1.4x teleconverter en je dus plots een lens met een bereik van maar liefst 840mm in handen hebt. Hoog tijd dus om deze professionele lens te testen tijdens een airshow in Frankrijk.
Professionele sport- en wildlife fotografen gaan niets anders meer willen gebruiken dan deze lens.
Meeting Aérien International du Grand Est
De Nikon Z 600mm f/4 TC VR S heb ik uiteindelijk uitgebreid kunnen testen in combinatie met de Nikon Z9 tijdens de Meeting Aérien International du Grand Est in het Franse Chambley. Deze airshow werd georganiseerd op de gewezen Amerikaanse luchtmachtbasis Chambley-Bussières Air Base, 20 kilometer ten westen van de Franse stad Metz. Tot 1967 werd dit vliegveld gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht waarna de Franse luchtmacht deze vliegbasis in gebruik nam. Vandaag de dag wordt dit vliegveld niet meer gebruikt voor militaire operationele doeleinden en wordt er elke twee jaar het inmiddels bekende Lorraine Mondial Air Ballons festival georganiseerd. Doordat dit een een gewezen militaire vliegbasis was bestond het programma van de vliegshow dan ook uit heel wat militaire deelnemers afkomstig van de Franse lucht- en landmacht, waaronder het bekende Franse formatieteam Patrouille de France en de Dassault Rafale. Daarnaast waren er tijdens deze vliegshow ook enkele demonstraties van prachtige oude vliegtuigen te zien zoals de Klemm Kl 35, de Nieuport 28 dubbeldekker en de Morane-Saulnier MS.317. Een dag voor de vliegshow werd een spottersdag georganiseerd waarbij een honderdtal fotografen de kans kregen om foto’s te maken van de aankomst en trainingen van de deelnemers.
Nikon Z 600mm f/4 TC VR is een lichtgewicht
Wat mij het eerst opviel toen ik de Nikon Z 600mm f/4 TC VR in handen kreeg, was zijn gewicht. Ondanks het feit dat dit een zeer grote lens is, weegt deze ‘slechts’ 3,2 kilogram en dat is maar liefst 14% lichter dan de Nikon AF-S 600mm f/4 lens die een gewicht heeft van 5 kilogram. Ook soortgelijke supertelelenzen van andere fabrikanten, zoals de Canon EF 500mm f/4 met een gewicht van 3,8 kilogram, zijn zwaarder. Aangezien wildlife-, natuur-, en luchtvaartfotografen vaak te voet op stap gaan is elke kilogram die je kan uitsparen zeer interessant.
Ook het feit dat deze lens een ingebouwde teleconverter heeft is een pluspunt aangezien externe converters voor extra gewicht zorgen. Bovendien zal je minder snel last hebben van stof en vuil op de optische elementen. Dit is dan weer een enorm voordeel voor fotografen die met deze lens foto’s willen maken in vochtige of stoffige omstandigheden zoals tijdens een safari. De robuuste afdichting van de lens zorgt er ook voor dat deze perfect kan gebruikt worden bij slechte weersomstandigheden. Terwijl de Nikon AF-S 600mm f/4 44,5 centimeter lang is, is de nieuwe Nikon Z 600mm f/4 met zijn 43,7 centimeter net ietsje kleiner. Hierdoor kan je deze supertelelens meenemen in een grote fototas die voldoet aan de handbagage-eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen. Het zwaartepunt van deze grote lens bevindt zich in het midden van de statiefbevestiging. Hierdoor is deze lens zeer stabiel te hanteren en uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met een statief of monopod. Let wel op: de statiefgondel die Nikon met deze lens meelevert, is niet Arca-Swiss compatibel en dit had voor een dergelijke dure lens wel anders gemogen.
Optisch bestaat deze lens uit 19 elementen die verdeeld werden in 16 groepen, waaronder twee lichtgewicht fluoriet elementen. De ingebouwde 1.4x converter zorgt nog eens voor 7 elementen verdeeld in 4 groepen. De Meso Amorphous Coat anti-reflectiecoating gaat beeldschaduwen en storende lichtvlekken tegen waardoor je deze lens ook zeer goed kan gebruiken bij het maken van foto’s in tegenlicht of met lichtbronnen direct in beeld. De knoppen op deze grote lens zitten allemaal op plaatsen die gemakkelijk te bereiken zijn, waardoor de bediening vrijwel intuïtief kan gebeuren. Dit zorgt er dan ook voor dat je nooit moet wegkijken uit de zoeker van je camera. Op deze lens vind je ook enkele L-Fn knoppen die kunnen ingesteld worden via het menu van de camera. Zo kunnen deze L-Fn knoppen worden ingesteld om het volgen van het onderwerp, de AF-vergrendeling en het beeld te configureren. De Nikon Z 600mm f/4 lens beschikt ook over een nieuwe functiering die dient als Memory Set/Recall functie. Als je deze ring naar één kant draait, kun je een scherpstelafstand instellen of oproepen. Als je de ring loslaat, klikt de deze terug naar het midden en keert de scherpstelafstand terug naar waar hij eerder was. Ik moet wel eerlijk toegeven dat dit even wennen was, maar eenmaal je dit gewoon bent, ben je niet langer voorstander van extra knoppen. De lens heeft vooraan geen schroeffilter maar heeft wel een inwendige houder voor 46mm insteekfilters.
Uitmuntende beeldkwaliteit
Ik merkte al zeer snel op dat de beeldkwaliteit bij 600mm zeer goed was. In combinatie met de Nikon Z9 werkte de scherpstelling bijzonder snel en de functie van automatische herkenning van vliegtuigen functioneerde zeer goed. Nikon bouwde in deze lens een nieuwe autofocusmotor (Silky Swift Voice Coil Motor). Deze maakt gebruik van magneten in plaats van tandwielen om de scherpstelgroepen met hogere beginsnelheden en met grotere nauwkeurigheid en soepelheid te bewegen. Dit zorgt er ook voor dat de autofocus van deze lens zeer stil is, een voordeel voor wie deze lens wil gebruiken voor video-doeleinden. Vooral bij 600mm bleken de beelden van hoek tot hoek zeer scherp te zijn. Bij het gebruik van de 1.4x converter (840mm) nam de scherpte in de uiterste hoeken van het beeld ietsje af, maar in het geheel waren ook deze beelden nog steeds zeer kwalitatief. Over het hele diafragmabereik, zelfs aan de uiterste randen en hoeken van het beeldveld, was er geen kleurvervaging te zien en ook bij 840mm was kleurvervaging nauwelijks aanwezig.
De zeer gebruiksvriendelijke manier om snel over te schakelen van een 600mm naar een 840mm lens werkt bijzonder verslavend.
Twee lenzen in één
Eén van de bijzonderheden aan deze prijzige lens is de mogelijkheid om zeer snel tussen 600mm f/4 en 840mm f/5.6 te wisselen met behulp van een handige hendel aan de rechterkant van de lens. De hendel voor de teleconverter kan ook vastgemaakt worden. Mijn persoonlijke ervaring leerde mij vrij snel dat foto’s maken met een brandpuntsafstand van 840mm het best wordt uitgevoerd vanaf een statief of monopod, aangezien bewegingsonscherpte zeer snel zichtbaar werd bij fotograferen vanuit de hand met iets langere sluitertijden. Foto’s maken van snelle gevechtsvliegtuigen bij zeer hoge sluitertijden was geen probleem en de ingebouwde vibratiereductie deed perfect zijn werk. Bij het overschakelen van 600mm naar 840mm en weer terug moet er wel steeds opnieuw worden scherpgesteld en dit was soms nadelig wanneer ik snelle objecten als gevechtsvliegtuigen fotografeerde. Uiteindelijk was dit gewoon even wennen en veranderde dit niets aan de fantastische beeldprestaties en gebruiksvriendelijkheid van deze lens. Zelfs bij het gebruik van de 1.4x converter bleken de gemaakte beelden haarscherp te zijn. Nikon maakte het ook mogelijk om aan deze lens nog een externe converter te koppelen zodat je een lens krijgt met een indrukwekkende brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 1620mm (in combinatie met een 2x externe converter).
- Lees ook: Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR review
Nikon Z 600mm f/4 TC VR: Kopen of niet?
Door het zeer hoge prijskaartje (net geen 17.250 euro) is de Nikon Z 600mm f/4 TC VR uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Toch is deze prijs voor een groot stuk wel te verantwoorden omdat dergelijke objectieven met vast brandpunt van andere fabrikanten geen ingebouwde converter hebben en vaak ook zwaarder zijn. Voor deze prijs heb je dus eigenlijk twee zeer kwalitatieve supertelelenzen voor Nikon Z. De indrukwekkende prestaties van de ingebouwde converter zorgen ervoor dat wildlife-, sport-, en natuurfotografen niet hoeven te investeren in een tweede supertele of externe converters. Op vlak van beeldkwaliteit en scherpte is deze lens voor mij alvast superieur en ongezien. Van snelle vliegtuigen naar racewagens tot leeuwen in het wild, wie zich deze lens kan veroorloven zal ongetwijfeld indrukwekkende beelden vastleggen.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.