Volgens Kris Christiaens is de Nikon Z 180-600mm f/5,6-6,3 VR voor hem de perfecte lens voor wie aan sport, wildlife of luchtvaartfotografie wil doen en hiervoor geen zware en extreem dure lenzen wil gebruiken.
Doordat snelle gevechtsvliegtuigen en helikopters vaak op verre afstanden van het publiek vliegen, maak ik als luchtvaartfotograaf dan ook zeer vaak gebruik van supertele-zoomlenzen. Ondanks het feit dat ik ook vaak prime-lenzen gebruik, gaat mijn persoonlijke voorkeur nog steeds uit naar supertele-zoomlenzen aangezien ik als fotograaf dan iets meer mogelijkheden heb. Toen Nikon in augustus 2023 aankondigde de Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR op de markt te brengen, keek ik hier samen met heel wat andere fotografen enorm naar uit om deze uitvoerig te testen aangezien z’n enorm zoombereik, compacte formaat en toch wel scherpe prijs (1.999 euro) mij enorm aansprak. Uiteindelijk kreeg ik de kans deze nieuwe supertele-zoomlens uitgebreid te testen tijdens de Radom Air Show in Polen dat de laatste jaren is uitgegroeid tot één van de grootste luchtvaartevenementen in Europa.
Voor fotografen die willen overschakelen naar de Z-reeks is dit de perfecte supertele-zoomlens.
Waarom naar Polen?
De Radom Air Show in Polen werd in 2000 voor de eerste maal georganiseerd. Dit gigantische evenement gaat om de twee jaar door op de terreinen van het vliegveld van Radom, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Poolse hoofdstad Warschau. Tijdens deze vliegshow worden vooral alle historische en hedendaagse vliegtuigen en helikopters van de Poolse luchtmacht getoond en zijn er ook tal van andere landen aanwezig die diverse demonstraties met gevechtsvliegtuigen geven. Door zijn omvang en de vele indrukwekkende demonstraties groeide de Radom Air Show dan ook uit tot de grootste vliegshow van Polen. Tijdens deze 17de editie van de Radom Air Show organiseerde men op zaterdag 26 augustus uitzonderlijk ook een vliegshow bij zonsondergang en zelfs bij complete duisternis. Daarnaast is het in Polen ook toegestaan om tijdens een vliegshow rondom het vliegveld foto’s te maken. Doordat men vanuit de publiekszone vrijwel een hele dag tegenlicht heeft, is het dus als fotograaf ook zeker de moeite waard om eens aan de andere kant van het vliegveld, in het open veld, te staan met de zon in de rug. Redenen genoeg dus om met de Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR naar Polen te reizen en deze daar uitgebreid te testen.




Eerste indruk en gebruik
Wat mij meteen opviel aan de Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR was dat deze lens relatief compact en licht was. Supertele-zoomlenzen zijn vaak groot en wegen veel waardoor dit niet altijd de meest handige lenzen zijn om mee te nemen wanneer je verre verplaatsingen maakt. Deze lens heeft een gewicht van 1,955 kilogram en dit is relatief licht voor een lens met dergelijk zoombereik wanneer we deze vergelijken met bijvoorbeeld de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN Sports lens met z’n 2,100 kilogram of de Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED met z’n 2,300 kilogram. Wat opmerkelijk is aan de Nikon Z 180-600mm is dat deze is uitgerust met een interne zoom waardoor er geen uitschuifbare onderdelen meer zichtbaar zijn. Dit is vooral handig wanneer je foto’s maakt in een stoffige of zanderige omgeving aangezien er door het interne zoommechanisme geen stof of zand naar binnen wordt aangezogen.
De interne zoom is voor mij een game-changer en zorgt voor een zeer aangename manier van fotograferen.
Daarnaast zorgt een intern zoommechanisme er ook voor dat de balans steeds hetzelfde is en dit is bijzonder handig wanneer je snelle voorwerpen fotografeert of foto’s wil maken met langere sluitertijden. De zoomring is vrij kort (70 graden) en draait bijzonder soepel waardoor je zeer snel van 180mm naar 600mm kan gaan. Deze nieuwe lens is volledig waterbestendig en dankzij een vergrendelingsmechanisme kan de zonnekap of de statiefhouder niet zomaar losraken. Deze eigenschappen zullen ongetwijfeld enorm gewaardeerd worden door wildlife fotografen die vaak foto’s maken in natte en stoffige weersomstandigheden. Ook heeft deze lens vier aanpasbare functieknoppen. Aan deze knoppen kan je via het menu telkens één functie toewijzen. De Nikon Z 180-600mm is ook compatibel met de teleconverters uit de Z-reeks waardoor je het zoombereik kan optrekken naar een indrukwekkende 1200mm.


Beeldkwaliteit
Bij heldere weersomstandigheden merkte ik gauw op dat de Nikon Z180-600mm lens snel scherp stelde en deze zeer kwalitatieve beelden leverde. Ik gebruikte deze nieuwe lens in combinatie met onder andere een Nikon Z9 en toen ik de 3D-tracking functie gebruikte met vliegtuig-detectie bleken de beelden haarscherp te zijn. Het autofocus systeem van deze lens maakt gebruik van STM-technologie (silent-stepping-motor) waardoor het scherpstellen nauwelijks hoorbaar is. Het spreekt voor zich dat wanneer we de Nikon Z 180-600mm vergelijken met de Nikon Z 400mm 2.8 TC VR S lens deze laatste nog sneller scherp stelt, maar deze kost dan ook bij achtmaal zoveel. Wat mij nog opviel is dat de Nikon Z 180-600mm ook kon gebruikt worden om foto’s te maken van dichtbij. Zo kon ik al scherpe beelden maken dankzij een kortste scherpstelafstand van slechts 2,4m bij 600 mm en 1,3m bij 180 mm.


Doordat er tijdens deze editie van de Radom Air Show ook een avondshow gepland stond, was ik zeer nieuwsgierig hoe de Nikon Z180-600mm lens zou presteren bij weinig licht en langere sluitertijden. Nikon’s Image Stabilizer (VR) compenseert trillingen met een voordeel tot 5.5 stops waardoor deze lens er toch in slaagde scherpe beelden te maken bij weinig licht of tijdens het maken van foto’s met lange sluitertijden en dit vanuit de losse hand. Zo nam ik enkele foto’s uit de losse hand met langere sluitertijden tot 1/60sec of zelfs langer van stil hangende helikopters en kon ik toch nog makkelijk scherpe foto’s maken. Wel merkte ik tijdens het maken van foto’s bij weinig licht, tijdens zonsondergang of bij duisternis, op dat de lens er plots iets langer over deed om scherp te stellen bij 600mm of dit zelfs ook niet goed meer lukte. Toen ik terug uitzoomde naar 180mm of 200mm lukte het scherpstellen wel weer snel. Doordat de zoomring vrij kort is, vond ik dit niet echt nadelig en kon ik steeds heel snel van 180mm naar 600mm zoomen. Chromatische aberratie heb ik ook nauwelijks of niet vastgesteld bij het bekijken van RAW-beelden op 200%.


Conclusie
De Nikon Z 180-600mm f/5,6-6,3 VR is voor mij de perfecte lens voor wie aan sport, wildlife of luchtvaartfotografie wil doen en hiervoor geen zware en extreem dure lenzen wil gebruiken. Doordat deze super-telezoomlens voor Nikon’s Z-reeks in een zeer goede prijsklasse zit en deze zeer scherpe beelden levert, wordt deze lens in de toekomst ongetwijfeld enorm populair onder wildlife-, sport- en luchtvaartfotografen. Zo zal deze lens een grote concurrent worden voor de Nikon AF-S 200-500mm of de Sigma 150-600mm lenzen. Uiteraard zijn er lenzen die betere kwaliteit bieden in bepaalde omstandigheden zoals prime-lenzen maar deze zijn dan ook van een andere prijsorde. Het feit dat deze lens een diafragma heeft van f/5,6 tot 6,3 deed mij aarzelen om deze ooit zelf te gebruiken of aan te kopen maar na de lens uitgebreid getest te hebben in Polen ondervond ik hier absoluut geen nadelen aan. Zijn kwaliteit, gewicht, korte zoomring in combinatie met de inwendige zoom zijn voor mij persoonlijk genoeg redenen om deze nieuwe Nikon Z 180-600mm f/5,6-6,3 VR aan te kopen.
Interesse in de Nikon Z 180-600mm f/5,6-6,3 VR die Kris in deze review getest heeft? Koop de lens dan nu via Grobet. Aankopen via deze link helpen ons met het onderhoud van de Shoot-website.


Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.