SanDisk PRO-CINEMA CFexpress Type B geheugenkaart

SanDisk lanceerde recent de SanDisk PRO-CINEMA CFexpress Type B geheugenkaart, een stevige en razendsnelle kaart die makkelijk om kan met 8K videobestanden.

Al enige tijd is er steeds meer vraag naar razendsnelle opslag door videografen en content creators. Videobestanden worden immers steeds groter door de groeiende beschikbaarheid van camera’s met 8K opnamemogelijkheden, waaronder de Sony a1, Nikon Z 9 en Fujifilm GFX 100 II. Aan 24 frames per seconde wordt immers 6 gigabyte per minuut weggeschreven en bij 60 fps is dat nog vele malen meer. Hoewel externe opslag, zoals de razendsnelle Samsung T9 SSD, je helpt met het opslaan van al deze data eens deze op je computer staat, moeten het daar eerst geraken. Hier komen de Pro-Cinema CFexpress-kaarten van SanDisk van pas met hun piekschrijfsnelheid van maar liefst 1.700 MB/s (minimaal 1.400 MB/s) en leessnelheid van 1.500 MB/s.

De SanDisk PRO-CINEMA CFexpress Type B geheugenkaart is bijgevolg enkel beschikbaar in grote formaten van 320 en 640 gigabyte. Voor de gemiddelde fotograaf overkill, maar voor een professionele content creator is dit geen overbodige ruimte.

SanDisk heeft verder een behuizing voorzien die heel wat rampscenario’s zal overleven. Op het vlak van weersbestendigheid zal de kaart blijven werken tot een minimumtemperatuur van -10 graden en zal je data beschermd blijven tot zelfs -40 graden. De kaart kan valpartijen tot 1 meter weerstaan en 50 newton aan druk, wat ongeveer overeenkomt met de kracht die nodig is om een duimspijker in een prikbord te duwen.

Advertentie

In de praktijk

Tijdens onze praktijktests hadden we geen reden tot klagen over de SanDisk PRO-CINEMA CFexpress Type B geheugenkaart en presteerde deze zoals verwacht. Bovendien was het aangenaam om weten dat we een kaart bij ons hadden die tegen een stootje kan. Op het vlak van bestandsoverdracht gingen we aan de slag met de SanDisk Extreme Pro CFexpress Card Reader die USB 3.1 Gen 2-overdrachtssnelheden biedt tot een theoretisch maximum van 10 gigabit per seconde, omgerekend 1.250 MB/s. Wij sloten de kaartlezer aan op de Thunderbolt 4-poort van onze laptop en haalden zo een snelheid van 1063,9 MB/s. Dat is een prima resultaat dat dicht bij de theoretische maximumsnelheid van de kaartlezer ligt, maar is dus nog wel een eind verwijderd van de maximumsnelheid van de kaart. 

Conclusie

De SanDisk PRO-CINEMA CFexpress Type B geheugenkaart is zeker niet voor iedereen geschikt door zijn hoge prijs. Je focus moet weldegelijk op video liggen en je haalt er pas het maximum uit als het dan ook nog eens gaat om 8K video. Als professional krijg je in ruil voor je investering wel een razendsnelle en betrouwbare kaart in handen.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in