Deze zoomlens is lichtsterk en heeft een opvallend brandpuntbereik – deze eigenschappen maken hem ideaal voor uiteenlopende facetten van fotografie en als metgezel op reis. Lees hier over onze ervaringen met de Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD.
Met een maximale opening van F/2 kan de Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD de titel van snelste zoomobjectief voor Sony E-camera’s claimen. Dankzij het relatief grote diafragma aan beide kanten van het bereik is de lens in staat om bij elke brandpuntsafstand onderwerpen van hun omgeving te isoleren.
Dat bereik loopt dus van lichte groothoek in de 35mm-stand tot gematigde tele bij de brandpuntsafstand van 150 mm. Dit bijzondere zoombereik komen we bij andere fabrikanten niet tegen, enkel Tamron zelf heeft al een 35-150mm-zoomlens voor spiegelreflexen van Canon en Nikon in zijn gamma. Maar omdat het klassieke brandpunten als 35, 50, 85, 100 en 135 mm omvat, kan deze lens in een veelvoud aan situaties zijn nut bewijzen.
Bouw Tamron 35-150mm
We beginnen deze review aan de voorzijde: hier vind je een schroefdraad voor 85mm-filters. Ook de in de doos meegeleverde zonnekap klik je comfortabel en stevig op het voorste einde vast. De frontlens is voorzien van een water- en vuilafstotende en krasbestendige coating, wat goed van pas komt als je de 35-150mm in meer uitdagende (weers)omstandigheden wilt inzetten. Dat zou ook geen probleem moeten zijn omdat de lensbehuizing op de tien belangrijkste plekken voorzien is van sealings en daardoor weersbestendig is.
Net als andere Tamron-lenzen waarmee ik de afgelopen jaren heb mogen fotograferen, geeft de behuizing van deze zoom je direct de indruk tegen een flinke stoot te kunnen. De bouwkwaliteit van de kunststof behuizing is zonder meer oké; de algehele constructie en die van de verschillende bedieningselementen voelen zeer degelijk aan.
Het lichtsterke F/2-diafragma en de flinke zoom van ruim 4,2x hebben logischerwijs gevolgen voor het ontwerp. Waar compact en licht tegenwoordig vaak verkoopargumenten voor objectieven zijn, gaat die vlag voor deze 35-150mm niet helemaal op. Met een lengte van 158 mm en een diameter van 89 mm valt de zoom niet echt in de categorie compact, en met een gewicht van 1165 gram is het objectief ook niet bepaald licht. Ga je met deze reiszoom op stap, houd dan dus rekening met voldoende ruimte in je tas en een pittig gewicht om mee te dragen.
In combinatie met een fullframe zoals onze Sony a7 III testcamera levert het voor de balans niet echt problemen op. Maar overweeg je de zoom voor een APS-C-model als de Sony a6600 – waarbij je een naar fullframe omgerekend brandpuntbereik van 52 tot 225 mm tot je beschikking hebt – dan zal de balans tussen camera en objectief ongetwijfeld minder comfortabel zijn.
Ander ontwerp dan andere Tamron-zooms
Bij zoomlenzen van Tamron bevindt de zoomring zich altijd aan de voorzijde. Achteraan, dus het dichtst bij de camera om een nauwkeurige bediening mogelijk te maken, positioneren de ingenieurs van Tamron de instelring voor het scherpstellen. Ook de nieuwste 35-150mm is volgens deze principes ontworpen. Beide instelringen op deze zoom reageren prettig en voldoende soepel. Ze zijn bovendien van ribbels die zorgen voor een comfortabele grip.
Erg fijn is de korte slag van de zoomring: daarmee verleg je het brandpunt razendsnel van de lichte-groothoek- naar de telestand. Houd daarbij rekening met een fikse verlenging: het objectief wordt namelijk zo’n 4,5 centimeter langer.
De 35-150mm-zoom heeft een opvallend minder minimalistisch ontwerp dan de eerder geteste Tamron-modellen voor Sony E. Het objectief is namelijk voorzien van handige schakelaars en knoppen die tussen de twee instelringen zijn gepositioneerd, zijnde een AF/MF-schakelaar, een custom-schakelaar met drie standen en een AF-knop. De bedieningselementen zijn bovendien via een USB-C-aansluiting op de lens en pc-software aan te passen aan jouw manier van fotograferen. Op je computer kun je in het programma Lens Utility onder andere functies aan de knoppen toewijzen, de draairichting en respons van de handmatige scherpstelling bepalen en de scherpstelling finetunen. Dankzij duidelijke instructievideo’s is dat ook voor leken een eenvoudig klusje. De zoomlock, die voorkomt dat het objectief onbedoeld uitschuift, maakt het aanbod aan bedieningselementen op de 35-150mm compleet.
Optische prestaties
De Tamron 35-150mm bevat geen ingebouwde beeldstabilisatie, hiervoor ben je dus afhankelijk van het IS-systeem in de Sony-camera’s. Wel huist in de lenscilinder een complex optisch systeem van maar liefst eenentwintig lenselementen die zijn verdeeld over vijftien groepen. Vier van deze elementen zijn gemaakt van speciaal-dispersieglas, dat zorgt voor een heldere en contrastrijke beelden en chromatische aberratie tegengaat. Het interne glaswerk bevat daarnaast drie asferische elementen, die lensfouten als vervormingen en sferische aberratie corrigeren.
De resultaten die de zoom ermee behaalt zijn ronduit indrukwekkend. Bij de grootste diafragma’s is er wat vignettering (en in de 35mm-stand ook vervorming) zichtbaar, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra je in de beeldbewerking de automatische lenscorrectie inschakelt. Vanaf een diafragma van f/4 produceert het objectief de scherpste en helderste beelden, dat geldt eigenlijk voor het gehele zoombereik van het objectief. Portretfotografen zullen de prestaties in het voor hun relevante bereik waarderen: wat betreft contrasten en scherpte kan deze zoom tippen aan de kwaliteit van topprimes van 85 en 100 mm.
In de 35mm-positie kan de zoom scherpstellen vanaf 33 centimeter, in de telestand is dat 85 centimeter. Daarvoor heeft de Tamron een stappenmotor aan boord die de relevante lenselementen razendsnel en nauwkeurig verplaatst. Fijn voor de filmers is dat dat nagenoeg geluidloos gebeurt en er ook geen focus breathing optreedt. Bovendien kan het objectief de AF-functies waar de camera’s van Sony bekend om staan, zoals real-time tracking en oog- en onderwerpherkenning, moeiteloos ten uitvoer brengen.
Onze mening
Reis je vaak en heb je een (fullframe) Sony-camera? Dan zul je de Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD ongetwijfeld op prijs stellen. De snelle zoom bewijst zijn kracht in uiteenlopende onderwerpen als (groeps)portretten, architectuur en reportages. Enkel de liefhebbers van echte groothoekfoto’s, zoals landschapsfotografen, zullen nog een extra groothoek(zoom) in hun bagage willen stoppen.
De zoom levert kwaliteitsbeelden die vaak niet of nauwelijks onderdoen voor professionele primelenzen met een zelfde lichtsterkte. Het objectief laat nauwelijks lensfouten zien en produceert bovendien sfeerbeelden met een prachtig bokeh. We kunnen deze lichtsterke allroundzoom, die ook nog eens netjes geprijsd is, dan ook van harte aanbevelen. En, Nikon Z- en Canon R-fotografen opgelet, want Tamron heeft al gezegd dat het zijn Sony E-objectieven ook voor deze lenssystemen gaat uitbrengen.
Specificaties Tamron 35-150mm F/2-2.8 Di III VXD
- Beeldformaat: Fullframe
- Lensvatting: Sony E
- Diafragma: F/2-2.8 – F/16-22, 9 lamellen
- Scherpstelling: Automatisch/manueel
- Optica: 21 elementen, 15 groepen, 3 asferisch, 4 dispersie
- Beeldhoek: 63° – 16°
- Min. afstand: 33 centimeter (breed)/85 centimeter (tele), (vergroting circa 0,17x)
- Filtermaat: 82 mm
- Afmetingen: 89,2 x 158 mm
- Gewicht: 1165 g
- Adviesprijs: 1799 euro
- Website: www.tamron.eu
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.