In de herfst en de wintermaanden kun je, wanneer het helder is, veel sterren zien. Het ideale moment om prachtige foto’s te maken van (vallende) sterren of zelfs de Melkweg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Sterrenfotografie, ook wel astrofotografie genoemd, hoeft niet ingewikkeld te zijn; met de juiste stappen maak je zelf indrukwekkende sterrenfoto’s.

Wat heb je nodig om sterren te fotograferen?

Om sterren te fotograferen heb je vier dingen écht nodig: een spiegelreflex- of systeemcamera die hoge ISO-waardes aankan en in RAW kan fotograferen, een lichtsterke lens, een statief en een afstandsbediening. Met een statief staat je camera stevig op zijn plek. En doordat je je camera niet aanraakt tijdens het bedienen met een remote, ontstaat er geen bewegingsonscherpte wanneer je de foto maakt. Op zoek naar de juiste uitrusting? Cameranu heeft alles in huis wat je nodig hebt!

Welke lens is geschikt voor sterrenfotografie?

Zoals eerder genoemd, is een lichtsterke lens ideaal voor sterrenfotografie. Dit betekent een lens met een grote diafragmawaarde: hoe groter de diafragmawaarde, hoe meer licht op de sensor valt. Dit is essentieel wanneer je in het donker fotografeert.

Advertentie

Cameranu adviseert een lens met een diafragma van f/2.0 of groter (bijv. f/1.8 of f/1.4). Een voordelige optie is een 50mm f/1.8, een veelzijdig objectief dat bij veel merken betaalbaar is. Voor een breder beeld is een groothoeklens zoals een 16-35mm ideaal.

Hoe fotografeer je de Melkweg?

Sterren zijn vaak nog goed zichtbaar met het blote oog, maar de Melkweg is een stuk lastiger te zien. Gelukkig kun je dit indrukwekkende natuurverschijnsel vrij eenvoudig vastleggen met je camera door de volgende stappen te volgen:

  • Zet je camera op een statief en gebruik de M-stand
  • Gebruik een hoge ISO-waarde waarbij je camera nog niet zo veel ruis krijgt, bijvoorbeeld ISO 3200
  • Zet het diafragma zo groot mogelijk (een laag F-getal zoals f/1.8)
  • Pas je sluitertijd aan op de hoeveelheid licht die je binnen wil laten komen
  • Stel handmatig scherp op de lichtste sterren met behulp van de live-view modus
  • Druk af met je afstandsbediening om alle bewegingsonscherpte uit te sluiten
foto van de melkweg

De regel van 400

De aarde draait. En bij het fotograferen met langere sluitertijden veranderen daardoor de sterren-puntjes soms in strepen op je beeld. Hoe langer de brandpuntsafstand van je lens, hoe korter de maximale belichtingstijd kan zijn voordat dat effect ontstaat. Voor het fotograferen van een sterrenspoor of ‘star trail’ heb je lange sluitertijden nodig, maar om de sterren als ‘echte’ sterren in beeld te krijgen, is er een som om je maximale sluitertijd te berekenen. Dit is de ‘regel van 400’. Denk daarbij aan de cropfactor van je camera, als je geen fullframe camera hebt.

Twee voorbeelden:

Cropcamera
Een 35mm op een 1.5x crop camera:
400 / (35 x 1.5) = maximaal 7.6 seconden

Fullframe camera
Een 35mm op een fullframe camera:
400 / (35 x 1) = maximaal 11.4 seconden

Een goede locatie zoeken voor nachtfotografie

Begin met oefenen op een vertrouwde plek vlakbij huis en leer daar eerst je camera goed te bedienen in het donker. Daarna kun je eens verder kijken. Binnen België is er behoorlijk wat lichtvervuiling, maar er zijn enkele goede plekken om de sterrenhemel te fotograferen. Donkere locaties zijn onder andere de Hoge Venen, de Kalmthoutse Heide, het Meer van Butgenbach, het Plateau van Croix-Scaille en de omgeving van de Westhoek. Bij optimale omstandigheden kun je hier genieten van een heldere sterrenhemel.

Scherpstellen in het donker

Het is lastig om scherp te stellen in het donker. Stel handmatig scherp op de meest felle ster, maak een foto en controleer de scherpte op je scherm door de foto op 100% in te zoomen. Of kies juist voor een punt dichtbij waarop je scherp kunt stellen, zoals een boom of een rots, en draai de scherpstelring daarna op het ‘oneindig’ punt. Dit wordt aangegeven met het oneindig symbool.

De nabewerking

Wanneer je je sterrenfoto hebt gemaakt, wil je natuurlijk het maximale uit het beeld halen. Dit kun je doen door de foto na te bewerken. Voeg contrast toe, verminder ruis, pas de kleurbalans aan en versterk de kleuren om je sterrenfoto een indrukwekkende boost te geven. Zo geef je de foto de echte finishing touch.

Kijk naar boven!

Neem de tijd om naar de sterren te kijken; hoe langer je kijkt, hoe meer er verschijnen. Je camera kan zelfs nog meer vastleggen dan het menselijk oog. Dat maakt sterrenfotografie zo fascinerend: het vastleggen van details die voor de mens onzichtbaar zijn.

Sterren fotograferen vraagt om het juiste moment, techniek en de juiste apparatuur. Met de tips in dit artikel en de aanbevolen apparatuur van Cameranu ben je klaar om de magie van rijp vast te leggen. Heb je nog vragen of wil je advies over welke apparatuur het beste bij jouw behoeften past? Onze experts bij Cameranu staan voor je klaar!

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in