Venus Optics heeft een nieuwe serie anamorfe lenzen aangekondigd, speciaal ontwikkeld voor Super35 beeldsensoren. Deze Proteus 2x Anamorphic Series leveren een constante 2x knijpverhouding en leveren daardoor fantastische resultaten voor filmers.

Wat is een anamorfe lens?

Na het lezen van de titel van dit bericht denk je misschien: wat is een anamorfe lens? Wel: anamorfische lenzen zijn speciale lenzen die een beeld op de beeldsensor projecteren dat langs de langere zijde wordt gecomprimeerd. In het geval van de Proteus 2x-lenzen wordt dat beeld met factor 2 gecomprimeerd langs de lange zijde. Een anamorfe lens is speciaal ontworpen om meer horizontale gegevens (in landschap-oriëntatie) op de sensor te passen. Het opmerkelijke hiervan is dat dit het beeld vervormd: een cirkel ziet eruit als een ovaal. Tijdens de nabewerking moet je het beeld dan dus uitrekken of samendrukken om natuurlijke beelden te verkrijgen. Waarom zou je dat doen? Wel, deze techniek stelt je in staat om met standaard 4:3 of 6:5-sensoren te werken met beeldverhoudingen als 2,66:1 of 2,4:1 te werken. Even als vergelijk: de populaire filmverhouding 16:9 zou 1,77:1 zijn. Een 4:3 beeldsensor komt neer op de verhouding van 1,33:1. Met anamorfe lenzen kun je dus enorm brede beelden schieten, zonder beeldinformatie te croppen.

Rechttrekken

De uitdaging zit hem in het ontrafelen van de gecomprimeerde beelden. Je wilt natuurlijk dat de beelden er natuurlijk uitzien. Je hebt daarvoor de juiste software nodig om het beeld weer in de juiste verhouding te tonen. Sommige camera’s, zoals de nieuwe Panasonic S5 IIX, bieden in-camera anamorfe de-squeeze weergave-opties om het werken met anamorfe lenzen te vergemakkelijken. Ze simuleren een verkleinde weergave op het scherm, zodat u het uiterlijk van het uiteindelijk verwerkte beeldmateriaal beter kunt visualiseren.

Laowa Proteus Series 2x anamorfe lenzen

Laowa, een merk van Venus optics, introduceren binnenkort twee nieuwe anamorfe lensen. De nieuwe Proteus-lenzen zijn verkrijgbaar met een brandpuntsafstand van 35 mm, 45 mm, 60 mm en 85 mm en elke prime-lens heeft een snel T2-diafragma (veel bioscooplenzen gebruiken t-stop in plaats van f-stop. Een t-stop meet de hoeveelheid licht die door de lens gaat en uw sensor bereikt, terwijl f-stop de fysieke opening van de lens, wat overeenkomt met maar niet altijd hetzelfde is als de hoeveelheid licht die je sensor bereikt.) De nieuwe Laowa-lenzen variëren iets qua lengte en gewicht. De Proteus 35 mm T2 en 45 mm T2 zijn 182 mm lang en wegen 2,4 kg. De Proteus 60 mm T2-lens heeft een lengte van 198 mm en weegt 2,3 kg. De Proteus 85 mm T2 is met zijn 240 mm de langste uit deze reeks en weegt 2,95 kg.

Advertentie

Specificaties

Naast verschillen in hoe beelden op je sensor worden geprojecteerd, leveren anamorfe lenzen ook duidelijke lensflare. De Laowa Proteus-lenzen bevatten opties voor blauwe, amberkleurige en zilveren lensflare. Omdat de lenzen bioscoopgericht zijn, bieden ze een gebruiksvriendelijke bioscoopbehuizing. De bioscoopbehuizing bevat uniforme versnellingsposities, 0.8 mod-versnelling, identieke buitendiameters (114 mm) en filterdraden (105 mm) en een universele beeldhoek van 300 graden. De lenzen hebben allemaal dezelfde minimale scherpstelafstand van 55 cm.

Prijs en beschikbaarheid

Alle Proteus 2x-lenzen zijn compatibel met Laowa’s 1,4x full-frame expander, waardoor elke lens een full-frame beeldsensor kan bedekken. De lenzen worden geleverd met Arri PL- en Canon EF-vattingen. De objectieven kosten $ 4.999 per stuk, maar je kunt ook een bundel van twee objectieven in huis halen voor $ 9.499. Op de website van Venus Optics lees je meer over deze objectieven.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in