Xiaomi werkt al een tijdje samen met Leica, maar doet er met de Xiaomi 12S Ultra Concept Phone nog een schepje bovenop: deze smartphone beschkt namelijk over twee 50MP sensoren en een Leica M-lensvatting!

Afgelopen zomer maakten we kennis met de Xiaomi 12S Ultravlaggenschip-smartphone. Deze smartphone beschikte over een grote 50,3MP Sony-sensor en met een 23mm F1.9 lens. Op dit toestel zag je al het logo van Leica. Daarnaast gebruikte het de Leica beeld- en kleurverwerkingstechnologie. De camera viel ook vanwege diens esthetiek op: de hoofdcamera was naast een 13mm groothoekcamera en een 120mm telelens in een ronde cirkel geplaatst op een glad, vierkant oppervlak. De ronde camera-array lijkt een beetje op een lensvatting. Dat is geen toeval. Xiaomi heeft een nieuwe conceptsmartphone aangekondigd, de Xiaomi 12S Ultra Concept Phone, die gebaseerd is op de 12S Ultra… maar dan met een twist. Nu zie je namelijk de camerasensor, verstopt achter een krasvrije saffierglazen plaat.

Leica lensvatting op een camera

De zichtbare sensor is bedoeld om in samenwerking met de Leica M-lensvatting gebruikt te worden. De smartphone zelf beschikt niet over een lensvatting, dat zou hem behoorlijk fors maken. Je gebruikt een adapter tussen de lens en de smartphone. Pas dan wordt de smartphone groter en niet meer broekzakvriendelijk. Om ook foto’s te kunnen maken zonder de Leica-adapter te plaatsen, beschikt de Xiaomi 12S Ultra Concept Phone over een tweede 50,3 MP Type A (13,1 x 8,9 mm) sensor. Deze camera kun je dus altijd gebruiken, ook zonder een Leica-lens.

Van fullframe naar smartphone

Natuurlijk is een smartphone heel anders dan een normale camerabody. Op basis van de grootte van de 50,3 MP-sensor, die 13,1 x 8,9 mm groot is, is de cropfactor ten opzichte van full frame 2,73. Gebruik je bijvoorbeeld de Leica Summilux 35mm F1.4 ASPH lens, zoals in de Xiaomi-video in dit artikel, zou je een equivalent hebben van een 95 mm-lens op een Leica M11. Toch zou deze combinatie een geweldige beeldkwaliteit moeten opleveren, omdat er gebruik wordt gemaakt van een grotere sensor én kwalitatief hoogstaande Leica objectieven. De Xiaomi 12S Ultra beschikt daarnaast over een aantal praktische functies, zoals 10-bits raw-opnamen en de kleurtechniek van Leica. Ook die functies zullen we terugzien in dit concept.

Advertentie

Concept

Vergeet niet dat deze camera vooralsnog een concept is, die de sterke relatie tussen Xiaomi en Leica toont. Het is nog niet duidelijk of de 12S Ultra Concept ooit te koop zal zijn. Vooralsnog zouden er slechts tien van deze conceptmodellen zijn gemaakt, met een kostenplaatje van 40.000 dollar per stuk. Hoewel het 12S Ultra Concept misschien nooit in de schappen komt, is het een coole telefoon en hopelijk een voorbode voor mooie samenwerkingen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in