England, Newcastle, June 8, 2022: Type-C connector near the Apple logo. The EU has mandated that Apple use Type-C to charge its devices. Type-S for iPhone. Unified charging connector.

Alles kan sneller: zelfs gegevensoverdracht via een kabel. De specificaties van USB4 Versie 2.0 zijn aangekondigd - en zullen je versteld doen staan!

De nieuwe gegevensoverdrachtsnelheid zou maar liefst 80 Gbps zijn, mogelijk met behulp van enkele huidige USB Type-C-kabels. Daarnaast zullen de specificaties van USB Power Delivery (PD) worden bijgewerkt.

Bestaande kabels gebruiken op USB4

Je kunt natuurlijk je bestaande kabels gebruiken in het nieuwe USB4-protocol, maar dan kun je misschien niet de maximale overdrachtssnelheid behalen. Wil je gebruikmaken van deze imposante snelheden? Dat kan, misschien zelfs met kabels die je in je lade hebt liggen… zo lang het passieve USB Type-C-kabels zijn die geschikt zijn voor 40 Gbps-snelheden. Is dat niet zo, of wil je zekerheid? Dan kun je nieuwe kabels aanschaffen die zijn ontwikkeld rondom het nieuwe 80 Gbps actieve USB Type-C-protocol.

Update van oude protocollen

Daarnaast heeft de USB Promoter Group ook aangekondigd dat de nieuwe standaard updates van data- en weergaveprotocollen bevat om de toegenomen beschikbare bandbreedte beter te benutten. Zo komt er een update van de USB-data-architectuur om USB 3.2-datatunneling van meer dan 20 Gbps mogelijk te maken en maakten ze een bijgewerkte versie bekend van de DisplayPort en PCIe-specificaties. De bijgewerkte USB4-oplossing omvat ook achterwaartse compatibiliteit met USB4 Versie 1.0, USB 3.2, USB 2.0 en Thunderbolt 3.

Onduidelijkheid

Er is nog al wat onduidelijkheid over dit nieuwe systeem, dat heel onlogisch USB4 versie 2.0 heet (in plaats van bijvoorbeeld USB4.2). Je kunt daarnaast niet altijd zien of een USB-C kabel compatible is met de nieuwe snelheden. Er is een logo ontwikkeld dat dit moet aantonen, maar niet alle fabrikanten gebruiken dit logo. Controleer dus altijd op de specificatiepagina’s van je nieuwe kabel of deze 40 Gbps aankan (en dus 80 Gbps).

De USB Promoter Group zal meer details over de USB4 Versie 2.0-specificatie vrijgeven op de USB Developer Days 2022 Conference die op 1 november in Seattle begint.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in