Canon werkt samen met een Australische universiteit om tien Canon EF 400mm f/2.8 L IS II-lenzen samen te voegen in een telescoop. Zo hopen ze het heelal beter af te kunnen speuren.

De nieuwe telescoop is tot de Huntsman Telescope gedoopt en staat vanaf het zuidelijk halfrond op het heelal gericht. De telescoop is overigens ontworpen door de Macuarie University, met ondersteuning van Canon. Door de lichtsterke lenzen hopen ze ultrazwakke sterrenstelsels en astronomische objecten beter in beeld te krijgen.

Bestaand concept

Het is niet de eerste keer dat Canon samenwerkt om een telescoop te maken met bestaande Canon objectieven. In Amerika staat de Dragonfly Telephoto Array, die bestaat uit vierentwintig Canon 400mm-telelenzen. In deze telescoop is gekozen voor de nieuwe generatie 400mm objectieven, vooral vanwege zijn verbeterde antireflecterende eigenschappen. Deze gecoate lenzen bieden een beter contrast dan gebruikelijke lenzen, die zwakke, uitgestrekte structuren rond sterrenstelsels vaak niet goed tonen.

De Orion nevel, gezien met de Huntsman telescoop

Australische visie op botsingen

De Huntsman telescoop staat in het Siding Spring Observatory in de buurt van Coonabarabran, New South Wales. Vanuit daar zal het zuidelijke hemelonderzoeken uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de vorming en evolutie van sterrenstelsels; hoe sterrenstelsels zich vormen, hoe ze groeien, hoe ze omgaan met structuren die hen omringen en wat er gebeurt als sterrenstelsels botsen. Deze informatie zal heel belangrijk zijn om te begrijpen wat er zou kunnen gebeuren als de Melkweg een frontale botsing heeft met zijn buurman, de Andromeda – wat waarschijnlijk over 4,5 miljard jaar zal plaatsvinden.

Advertentie
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in