Megadap heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar Megadap Sony E naar Nikon Z autofocusadapter, de ETZ21. Dankzij nieuwe chips en software belooft de nieuwe adapter betere autofocussnelheid en nauwkeurigheid.

Megadap heeft de adapter volledig onder handen genomen. Zowel hardwarematig als softwarematig zijn er volgens de fabrikant flinke stappen gemaakt. Zo heeft de nieuwe ETZ21 volledig nieuwe software gekregen, op basis van de protocollen van zowel Sony als van Nikon. Megadap zegt dat de ETZ21-adapter ‘bijna alle functies simuleert die worden aangeboden’ door Nikon’s officiële FTZ-adapter voor het monteren van F-lenzen op zijn spiegelloze Z-camera’s.

Megadap ETZ21 AF-adapter

Megadap belooft voor dit nieuwe model een veel hogere scherpstelsnelheid in vergelijking met vergelijkbare adapters op de markt (waaronder ook hun eigen E-naar-Z AF-adapter). De ETZ21 ondersteunt ook het gebruik van objectieven zonder autofocus. Functies als in-body beeldstabilisatie (in AF-S/AF-C/AF-F/pinpoint/handmatige scherpstellingsmodi), automatische diafragmaregeling en realtime focus-tracking worden ondersteund. Wat vibratiereductie (VR) betreft, kun je camera IBIS of lens VR gebruiken voor lenzen met een vibratiereductieschakelaar op de behuizing. Voor lenzen zonder de schakelaar is lens VR standaard ingeschakeld. Voor lenzen zonder optische stabilisatie zal de camera standaard IBIS gebruiken.

Naast betere prestaties is ook gekeken naar de bouwkwaliteit van de adapter. Zo is de printplaat beter afgedicht en is de behuizing degelijker afgewerkt met een 2mm dunne aluminiumlegering en voorzien van een roestvrijstalen bajonet.

Functies doorgeven en EXIF

Zelfs de gezichts-/oogdetectie-autofocus en subject-tracking van Nikon’s nieuwste spiegelloze camera’s zouden probleemloos werken. Het is bovendien mogelijk gebruik te maken van focus-shift-opnamen (focusstacking) voor een scherp resultaat. Alle camera-instellingen, zoals cameramodel, brandpuntsafstand en diafragmawaarde, worden vastgelegd in de EXIF-gegevens. Het lensmerk wordt echter niet vermeld.

Compatibiliteit

Megadap zegt dat lenzen van Sony, Sigma, Tamron, Zeiss, Voigtlander en Samyang worden ondersteund, terwijl lenzen van Viltrox en Yongnuo dat niet zijn. De adapter werkt met alle huidige Nikon Z camera’s. Het bijwerken van de firmware kan door de ETZ21 aan te sluiten op een USB-adapter en hem aan een computer te koppelen.

De Megadap ETZ21 AF-adapter is bij Megadap te koop voor 249 USD.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in