DJI

DJI heeft de verkoop van zijn drones tijdelijk opgeschort in Rusland en Oekraïne. Het merk wil misbruik van zijn toestellen voorkomen.

Een woordvoerder van DJI zegt aan Reuters dat het absoluut geen standpunt wil innemen in het Russisch-Oekraïens conflict of eender welk land.  De beslissing is volgens de dronebouwer louter geïnspireerd door zijn principes. “DJI huivert van het idee dat onze drones gebruikt zouden worden om mensen aan te vallen. Daarom zetten we de verkoop in deze landen tijdelijk on hold. Alleen zo kunnen we er zeker van zijn dat we geen rol spelen in de oorlog”, aldus de woordvoerder aan het persbureau. 

Chinees merk trekt zich terug 

DJI wordt zo het eerste Chinese merk dat zijn producten (tijdelijk) niet meer te koop aanbiedt in Rusland, na de invasie van Oekraïne in februari. In tegenstelling tot de Westerse bedrijven, zijn de meeste Chinese partners gewoon handel blijven drijven met Rusland.  

De beslissing komt een maand nadat de Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mykhailo Fedorov het merk in een open brief had opgeroepen om te stoppen met de verkoop van drones in Rusland. Hij beweerde dat het regime-Poetin DJI-drones gebruikte “om burgers te doden”. Of dat klopt, is niet aangetoond. Daarbovenop zou Rusland zogezegd het AeroScope-platform van DJI gebruiken om vluchtinformatie te verzamelen.

DJI niet meer te koop bij MediaMarkt 

Begin deze maand schreven we dat MediaMarkt en Bol.com alle DJI-drones uit hun webshops gehaald hadden, in zowel België als Nederland. De onlinewinkels lieten weten dat ze “informatie hadden verkregen van verschillende bronnen dat het Russische leger de drones (en data) van het Chinese dronemerk zou gebruiken voor militaire activiteiten in Oekraïne”. Ook daar ging om een tijdelijke maatregel, want intussen staan er weer producten van het merk in de onlineshops.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in