DJI

MediaMarkt en Bol.com hebben de verkoop van drones van het Chinese DJI on hold gezet. Mogelijk worden ze gebruikt door Rusland.

Bol.com heeft aan de redactie van Nu.nl laten weten dat het alle drones van DJI per direct uit zijn webshop gehaald heeft. De reden? Het Russische leger zou de technologie van het dronemerk gebruiken voor zijn oorlog in Oekraïne. Het lijkt alvast om een voorlopige maatregel te gaan. “We kijken de situatie even aan. Het is niet gezegd dat de drones niet meer online komen bij ons”, laat Bol.com weten aan Nu.nl. 

Ook bij MediaMarkt worden voorlopig geen DJI-drones meer verkocht. Dat liet het Nederlandse RTL Nieuws eerder al weten. Ook in de Belgische webshop monden de productlinks uit in een 404-pagina, of krijg je te lezen dat de drone in kwestie tijdelijk niet beschikbaar is. “We willen het risico niet lopen dat we eventueel zouden bijdragen aan oorlogsvoering. Het is een voorlopige maatregel die in heel Europa geldt”, zegt een woordvoerder van MediaMarkt. 

DJI op het slagveld? 

Het lijkt dus louter om een voorzorgsmaatregel te gaan. Het is niet duidelijk in hoeverre er effectief technologie van het Chinese DJI ingezet wordt door het Russische leger. Waar die suggestie vandaan komt, is ook nog niet bevestigd. “We hebben daarover meerdere signalen ontvangen”, zegt MediaMarkt. “Het is een verdenking en het bewijs is inderdaad mager”, klinkt het bij de collega’s van Bol.com. “Voorlopig geven we DJI niet het voordeel van de twijfel”.  

De dronebouwer heeft al gereageerd tegenover het persbureau Reuters. “De beschuldigingen zijn volstrekt onjuist. DJI maakt toepassingen die de samenleving ten goede komen. We ondersteunen niets of niemand die schade wil toebrengen aan mensenlevens”, luidt het. 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

 1. Ik heb mij destijds géén DJI-drone aangeschaft,
  om de ‘simpele’ reden:

  In de handleiding die ik onder ogen kreeg stond duidelijk dat…
  (iets in de ’trand van’) : “het bereik van het toestel wordt {sterk}
  beperkt in reikwijdte [hoogte 10m, afstand …],
  indien de voor de besturing gebruikte smartphone geen verbinding
  heeft met het internet” …
  Waarbij ik ben gaan denken dat het voor DJI PERFECT mogelijk
  ‘zou kunnen zijn’, te weten, WELK toestel, WAAR, en WANNEER
  gebruikt wordt !
  (en wie weet kunnen ze ook de camerabeelden volgen)
  >> valt te onderzoeken …
  mvg,
  MV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in