PureRAW 2

PureRAW 2 van DxO maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om snellere en betere resultaten te behalen.

DxO heeft met PureRAW 2 de nieuwe versie van zijn RAW-ontwikkelaar geïntroduceerd. De fabrikant heeft de software onder meer sneller gemaakt en er ondersteuning voor de X-camera’s van Fujifilm aan toegevoegd.

Het programma werkt met DxO’s DeepPRIME, een technologie op basis van kunstmatige intelligentie. Deze engine is getraind door miljoenen input- en outputsamples te analyseren. Daarbij keek de A.I. naar twee fundamentele bewerkingen die elke RAW-editor moet uitvoeren, het demosaicing (ontmozaïeken) and denoising (ruis verwijderen). Normaal gesproken voeren RAW-convertors deze stappen afzonderlijk uit. In PureRAW 2 hanteert de DeepPRIME-engine echter een meer holistische benadering door de twee processen te combineren.

Het resultaat is dat de engine ruis kan verwijderen en details kan herstellen zonder dat dat ten koste gaat van de details in de kleureninformatie. Dat zorgt voor meer geleidelijke en natuurlijke overgangen. Het betekent een verbetering van twee ISO-stops ten opzichte van het algoritme dat DxO in de vorige eerdere versie van PureRAW gebruikte.

PureRAW 2 laat je sneller werken

De artificiële intelligentie zorgt er ook voor dat de RAW-convertor een stuk sneller is. Op Apple Silicon-computers levert het programma vier keer zo snel zijn resultaten, op Windows-pc’s is de snelheidswinst vijftig procent.

Het programma heeft bovendien twee nieuwe functies die de workflow versoepelen. In Lightroom Classic kunnen gebruikers RAW-bestanden met de rechtermuis aanklikken, waarna PureRAW 2 de bestanden ontwikkelt. Het maakt daarbij in dezelfde map lineaire DNG-bestanden aan, zonder dat je het programma hoeft te verlaten.

Een vergelijkbare functionaliteit is beschikbaar in de Windows Verkenner en de Finder van MacOS. Na een rechtermuisklik krijg je hier een contextmenu voorgeschoteld, van waaruit je het proces kan starten.

Fujifilm-ondersteuning

PureRAW 2 kan voor het eerst overweg met RAW-bestanden die met X-Trans-sensors van Fujifilm zijn vastgelegd. Daardoor kunnen nu ook eigenaren van een camera’s uit Fujifilms XT-serie genieten van de bovengenoemde voordelen van DeepPRIME. DxO heeft ook de support van camera’s van andere fabrikanten uitgebreid, waardoor de software meer dan 70.000 lens-cameracombinaties herkent. De software ondersteunt nu verder HiDPI-displays op Windows-machines.

DxO PureRAW 2 kan je direct aanschaffen voor 129 euro. Voor 70 euro extra is ook een versie met de bekende NIK Collection van DxO, die normaal zo’n 150 euro kost.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in