iPhone 13 Pro

De twee nieuwe iPhone 13 Pro modellen hebben een drievoudig camerasysteem met verbeterde lenzen en sensoren. Dit zijn de specificaties.

Apple heeft dinsdag – naast een reguliere iPhone 13 en een mini-editie – de  iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max onthuld. De twee topmodellen richten zich nog meer op fotografen dan hun voorgangers. Het tweetal heeft een drievoudig camerasysteem aan de achterkant, waarin een ultragroothoek-, een groothoek- en een telefotocamera zijn verwerkt. De drie zijn allemaal voorzien van nieuwe lenzen en sensoren.

Betere fotoprestaties

De ultragroothoekmodule heeft een 13mm-kleinbeeldequivalent brandpunt en een diafragma van F1.8. Die moet vanwege de grotere opening en een autofocussysteem dat beter presteert bij weinig licht, helderdere en scherpere foto’s leveren. Het is voor het eerst op een iPhone dat de autofocus ook op de ultragroothoek werkt. Dat zorgt er samen met het nieuwe lensontwerp en aanwezige software voor dat macrofotografie mogelijk is. Deze macro-functionaliteit kan ook bij video worden toegepast, zelfs bij slowmotion en timelapses.

Ook de groothoekmodule is opnieuw ontworpen en  heeft een brandpuntsafstand van 26 mm omgerekend naar klein beeld. De sensor hiervan is groter en bevat pixels die 1,9 µm groot zijn, de grootste ooit op een iPhone. Dat zorgt voor minder ruis en maakt kortere sluitertijden mogelijk. In combinatie met het grotere diafragma van ƒ/1.5 biedt de groothoekcamera op beide iPhone 13 Pro’s een enorme verbetering in situaties met weinig licht: tot 2,2x in vergelijking met iPhone 12 Pro en bijna 1,5x in vergelijking met iPhone 12 Pro Max.

De telefoto levert een brandpuntsafstand van 77 mm (kleinbeeldequivalent). Deze module heeft een optische zoom van 3x.

iPhone 13 Pro heeft optische beeldstabilisatie

Op beide iPhone-modellen is voor het eerst optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving beschikbaar. Die stabiliseert dus de sensor in plaats van de lens. Ook beschikken de twee nu over Nachtmodus op alle camera’s. Filmen kunnen de Pro’s in maximaal 4K-kwaliteit tegen 60p.

De twee topmodellen zijn uitgerust met een Super Retina XDR-display met ProMotion. Deze techniek biedt een adaptieve verversingssnelheid van maximaal 120 Hz, waardoor het scherm nog aanraakgevoeliger is en dus sneller reageert. De hardware van de iPhone 13 Pro’s wordt aangestuurd door een nieuwe A15 Bionic-chip. 

De telefoons zijn verder voorzien van 5G met meer banden voor een beter bereik en een batterij die langer meegaat. Verder zijn ze verkrijgbaar met een nieuwe opslagcapaciteit van 1 TB.

De iPhone 13 Pro is verkrijgbaar voor 1159 euro, de iPhone 13 Pro Max is honderd euro duurder.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in