Lumix S 24mm

De Lumix S 24mm is waarschijnlijk vanaf oktober beschikbaar als derde in een serie van lichtsterke objectieven met L-mount.

Met de Lumix S 24mm F1.8 brengt Panasonic alweer de derde kwaliteitslens met een maximaal diafragma van f/1.8 voor camera’s met L-mount. Eerder introduceerde het bedrijf al de Lumix S 85mm en de S 50mm in deze reeks. Een vierde f/1.8-objectief met een brandpuntsafstand van 35 mm zal later verschijnen.

De nieuwe groothoeklens heeft niet alleen hetzelfde grote diafragma als de 85mm en de 50mm, hij is ook net zo groot als die twee. Bovendien heeft het trio dezelfde filtermaat van 67 mm, zodat je filters tussen de drie kan uitwisselen. De laatste overeenkomst zit ‘m in de bediening. Alle elementen zitten bij de drie objectieven op dezelfde plaats en hebben een vergelijkbaar zwaartepunt. Zo blijft de balans met de camera en bediening met elke lens hetzelfde.

Beeldkwaliteit en bokeh staan voorop

Het optisch ontwerp van de S 24mm F1.8 bestaat uit twaalf lenselementen verdeeld over elf groepen. Daaronder bevinden zich drie asferische lenzen, drie ED (Extra Low Dispersion) lenzen en een UED (Ultra Extra-Low Dispersion) lens. De ED-lenzen en de UED-lens onderdrukken effectief chromatische aberratie. De drie asferische lenzen zorgen voor een uitstekende beeldweergave en een prachtig bokeh, kenmerken die voor alle lenzen in deze serie gelden. De lens is geschikt voor uiteenlopende situaties, variërend van landschappen tot momentopnames waarbij je wilt profiteren van de grote beeldhoek.

De nieuwe lens werkt soepel en stil en is daardoor geschikt om te gebruiken met het snelle contrast-AF-systeem van de camera met de sensordrive van maximaal 240 fps. Voor de handmatige scherpstelling biedt hij twee modi. In niet-lineaire stand verschuift het scherpstelpunt met een variabele hoeveelheid afhankelijk van de snelheid waarmee je de scherpstelring draait. In lineaire stand verschuift het focuspunt afhankelijk van hoe ver je de scherpstelring draait. De gevoeligheid (hoe ver het scherpstelpunt verschuift per hoeveelheid rotatie) kan je met stappen van 30 graden instellen van 90 tot 360 graden.

Lumix S 24mm ook geschikt voor filmen

De nieuwe Lumix-lens heeft een mechanisme dat bij het filmen zorgt voor de onderdrukking van focus breathing, waarmee verwisselbare lenzen die voor fotografie zijn ontworpen vaak mee te kampen hebben. Bovendien gebeurt de diafragmaregeling in microstappen, zodat je tijdens het filmen de belichting vloeiend kan aanpassen.

Door zijn compacte formaat en gewicht van slechts 310 gram is de S 24mm F1.8 gemakkelijk mee te nemen. Hij heeft een robuust stof- en spatwaterbestendig ontwerp en kan bij temperaturen tot 10 graden onder nul worden ingezet.

Panasonic heeft nog geen prijs bekendgemaakt voor de Lumix S 24mm F1.8. De verwachting is dat hij vanaf volgende maand beschikbaar is.

Hieronder vind je een zestal voorbeeldfoto’s die Panasonic-ambassadeur Daimon Xanthopoulos met de nieuwe groothoek maakte.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in