Canon RF 100mm

Met de control ring van de Canon RF 100mm kunnen fotografen de weergave van het bokeh variëren en een soft-focus-effect toevoegen.

Na twee telelenzen en de EOS R3 is er sinds vandaag ook de Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, ’s werelds eerste AF-macrolens met een 1,4x-vergroting. De veelzijdige lens is een must have voor professionals, enthousiaste fotografen en liefhebbers van macro-, stilleven- en portretfotografie.

De vergroting van 1,4:1 is hoger dan gemiddeld voor een verwisselbare AF-lens en wordt mogelijk gemaakt door het zwevende systeem van de lens en de short backfocus van de RF-vatting. Je kunt hierdoor close-ups met veel details vastleggen.

Het objectief is gebaseerd op de EF-versie met vergelijkbare typeaanduiding, maar bevat een opvallende verbetering. De RF 100mm heeft namelijk een variabele en instelbare Spherical Aberration Control ring. Fotografen kunnen hiermee de weergave van het bokeh op de achtergrond en op de voorgrond variëren. Daarbij kunnen ze ook een soft-focus-effect aan het onderwerp geven.

Interne componenten Canon RF 100mm

Het interne glaswerk van de RF 100mm bestaat uit zeventien lenselementen die zijn verdeeld in dertien groepen. Het f/2.8-diafragma is opgebouwd met negen lamellen die zorgen voor een geringe scherptediepte en een fraai bokeh. De geavanceerde lensconstructie van het objectief moet een uitstekende opnamekwaliteit leveren, met van rand tot rand scherpe en contrastrijke beelden.

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM heeft een optische beeldstabilisatie die tot 5,5 stops aan stabilisatie levert. In combinatie met de IS van de EOS R5 en R6 is dat zelfs maximaal 8 stops volgens CIPA-normen. De Nano USM AF-motor zorgt voor een gelijkmatige, nauwkeurige en snelle autofocus die vrijwel geruisloos is. Daarbij onderdrukt de lens focusvariaties, ideaal voor video-opnamen en tijdens post-productie bij focus stacking.

Het nieuwe objectief heeft een maximale diameter van 81,5 mm bij een lengte van 148 mm en weegt ongeveer 730 gram. Het is geschikt voor filters met een diameter van 67 millimeter. Schakelaars voor de AF/MF, de stabilisatie en het beperken van de scherpstelling zijn op de weerbestendige behuizing aanwezig.

De Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM is vanaf eind juli verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van ongeveer 1.580 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in