Sigma fp L

De Sigma fp L is een hogeresolutieversie van de originele fp. De nieuwe full-frame heeft een sensor van maar liefst 61 megapixels.

Sigma komt met een geüpgradede versie van zijn zeer compacte full-frame camera fp. De Sigma fp L heeft een andere sensor dan het origineel, die met 61 megapixel direct een flink hogere resolutie biedt. De eerste fp maakt namelijk gebruik van een sensor met 24,1 megapixel. Gezien de resolutie gaat het in de fp L waarschijnlijk om een vergelijkbare Bayer-sensor als die van de Sony a7R IV.

Bij het ontwerp van de fp L heeft Sigma zich weer gehouden aan het concept van de eerste fp: het ontwikkelen van de kleinste en lichtste full-frame ter wereld, die naadloos kan omschakelen van foto naar video, en aanpasbaar en schaalbaar is. Uiterlijk is de nieuwe camera dan ook de evenknie van zijn oudere broertje. Met afmetingen van 113 x 70 x 45 millimeter is de L exact even groot. Ook zijn gewicht verschilt met 427 gram nauwelijks met de fp die 422 gram weegt, dat is inclusief accu en geheugenkaart. Ook het touchscreen aan de achterkant met 2,1 miljoen beeldpunten is hetzelfde, evenals alle bedieningselementen.

Sigma fp L

Beter scherpstellen met de Sigma fp L

Waar de eerste fp 49 autofocuspunten met contrastdetectie heeft om scherp te stellen, heeft Sigma voor de fp L een verbeterslag in petto. De nieuweling heeft een hybride autofocus. Naast de contrast-AF beschikt de Sigma fp L ook over een beeldveld-fasedetectie AF. Deze hybride automatische scherpstelmogelijkheden moeten ervoor zorgen dat de camera ook bewegende onderwerpen kunnen volgen. Dat kan bij zowel foto- als video-opnamen. Wellicht door het hogere aantal megapixels is de burstmodus van de fp L gedaald naar tien beelden per seconden. De Sigma fp kan maximaal achttien beelden per seconde vastleggen. Bij beide camera’s is het maximum aantal daarbij gesteld op twaalf.

Tegelijk met de Sigma fp L introduceert het bedrijf ook een optionele elektronische zoeker voor de camera. De EVF-11 kan op de zijkant van de camera worden geschroefd. Deze maakt gebruik van de usb- en HDMI-poorten aan die kant van de camera. De usb-poort is daarbij doorgevoerd, de HDMI niet. Op de elektronische zoeker is ook een hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, die op de behuizing van de camera zelf ontbreekt. De EVF biedt een weergave van 3,68 miljoen punten en een vergroting van 0,83x. De zoeker is naar boven kantelbaar.

Beide producten komen in april van dit jaar op de markt. Voor de Sigma fp L geldt een geadviseerde prijs van 2.299 euro, de elektronische zoeker koop je er voor zo’n 649 euro bij.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in