Sony World Photography Awards 2021
© Arvind Jayashankar, Belgium, Shortlist, Professional, Architecture & Design, 2021 Sony World Photography Awards

De fotoseries van Wesley Dombrecht en Arvind Jayashankar staan op de shortlists van de Sony World Photography Awards 2021.

Vorige week maakte de organisatie de finalisten en shortlists in de professionele categorie van de Sony World Photography Awards 2021 bekend. Op de korte lijstjes staan dit jaar twee Belgische inzendingen, afkomstig van Wesley Dombrecht en Arvind Jayashankar. Zij worden in de veertiende editie van de SWPA geëerd vanwege hun stijlvolle series Reminisce en Munich Down Under.

Voor de 2021-editie van de bekende fotowedstrijd heeft de organisatie meer dan 330.000 foto’s afkomstig van fotografen uit 220 landen mogen ontvangen. Dat is het totaal voor alle vier de competities waaruit de wedstrijd bestaat: studenten, jeugd, open en professioneel. Voor die laatste genoemde competitie zijn er het afgelopen jaar maar liefst ruim 145.000 beelden ingezonden. Dit is het hoogste aantal tot nu toe.

De professionele wedstrijd is in categorieën onderverdeeld op basis van de fotografische onderwerpen. Voor elke tak van fotografie heeft een zeskoppige jury de inzendingen beoordeeld op basis van een aantal criteria. Daarbij heeft zij vooral veel waarde gehecht aan de technische uitmuntendheid van de beelden. Bovendien vond de jury het belangrijk om een frisse kijk op hedendaagse onderwerpen te zien. Eerst kwam de jury tot een shortlist voor elke categorie, om daaruit vervolgens telkens een drietal finalisten te selecteren. Voor alle tien categorieën zijn er zo drie professionele fotografen die kans maken op een Award voor de betreffende categorie. De twee Belgische finalisten maken nog kans op de titel Photographer of the Year 2021, die wordt gekozen uit de groep professionele finalisten.

Hogere kwaliteit Sony World Photography Awards 2021

In een reactie op de finalisten en de shortlist van dit jaar zegt juryvoorzitter Mike Trow het volgende. “De integriteit, intentionaliteit en weloverwogen bewerkingen van de projecten van dit jaar hebben gezorgd voor discussies en oprechte waardering bij de jury. De fotografen zijn de uitdagingen van 2020 aangegaan en hebben de tijd gebruikt om dieper in te gaan op hun persoonlijke projecten. Ze zijn op zoek gegaan naar de verhalen die zich in hun eigen omgeving afspelen. Hun inspanningen hebben echt hun vruchten afgeworpen. De foto’s op de shortlist en van de finalisten laten een duidelijke verbetering in kwaliteit zien, waardoor de competitie van dit jaar bijzonder aanvoelt.”

De winnaars in de studenten-, jeugd-, open en professionele competitie van de Sony World Photography Awards 2021 worden op 15 april 2021 bekendgemaakt via de digitale platformen van de organisatie. Dan maakt de jury ook bekend welke fotograaf de titel Photographer of the Year 2021 zal krijgen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in