Adobe updatet Lightroom-familie met onder meer geavanceerde kleurcorrectie

1

Tijdens Adobe Max heeft de softwareproducent nieuwe functies van zijn verschillende Lightroom-producten uit de doeken gedaan. Adobe zet onder meer in op een nog geavanceerdere kleurcorrectie voor de RAW-converter.

Omdat kleuren belangrijk zijn bij het verhaal dat een foto vertelt, heeft Lightroom een verbeterde controle over kleuren gekregen. De nieuwe kleurcorrectietool is beschikbaar voor alle versies van Lightroom (Windows, Mac, Web, iOS, iPadOS, Android, Chrome OS, Classic) en voor Camera Raw. De functie Split Toning is verdwenen en vervangen door Color Grading. De tool is een uitbreiding van Split Toning en werkt met kleurenwielen. Net als voorheen kan je met Color Grading een kleurtint op een foto toepassen op basis van de helderheid van de pixels. De lichtere pixels kunnen zo bijvoorbeeld anders worden getint dan donkere. Nieuw in Color Grading is dat je ook de middentonen kan regelen. Natuurlijk heb je ook nog steeds de mogelijkheid kleuren van de hooglichten en schaduwen te corrigeren.

Lightroom

Een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden van Color Grading vind je in Adobe’s blogpost over de functie.

Nog meer updates

De softwaremaker presenteerde meer vernieuwingen voor Lightroom. De versies voor Windows, Mac, iOS, iPadOS, Android en Chrome OS ondersteunen nu grafische watermerken. Eerder dit jaar introduceerde het bedrijf al tekstuele watermerken in de Lightroom-familie, in de nieuwe release kan je ook grafische watermerken toevoegen. Hiermee kan je je beelden bijvoorbeeld voorzien van een bedrijfslogo. Zo ziet iedereen direct dat jij de maker bent. De watermerken worden op al je apparaten gesynchroniseerd.

Lightroom

Met Auto Versions (beschikbaar voor Windows, Mac, Web, iOS, iPadOS, Android, Chrome OS) slaat Lightroom nu automatisch versies van je bewerkingen op alle ondersteunde apparaten op. Op het tabblad Versions kan je indien nodig terugkeren naar eerdere versies. Hier kan je de verschillende versies ook een eigen naam geven.

Lightroom

In Lightroom voor iOS, iPadOS, Android en Chrome OS kan je nu je favoriete fotografen binnen de Lightroom-community volgen. De functie Follow is in juni al uitgebracht voor Lightroom Windows, Macintosh en Web.

De gepersonaliseerde inhoud in iOS, iPadOS, Android en Chrome OS wordt nu samengesteld op basis van je activiteiten in Lightroom. Zo kan je nieuwe functies ontdekken gebaseerd op wat je leuk vindt. Er zijn tutorials beschikbaar om je vaardigheden op te bouwen en je kan ter inspiratie bewerkingen van anderen bekijken.

Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kan Lightroom voor iOS, iPadOS, Android, Chrome OS en Web je nu een voorstel doen voor je beste foto’s. Dat doet het op basis van fotografische principes, waaronder technische aspecten (focus, belichting), onderwerp (aanwezige persoon, gezicht naar voren, ogen open) en esthetiek (kadrering, onderwerp aanwezig).

Lightroom

Updates voor Lightroom Classic en Camera Raw

De desktopversies van Lightroom en Camera Raw bieden verbeterde prestaties. Met de nieuwste GPU-versnelling voor Lineair verloop, Radiaal verloop en het gereedschap Aanpassingspenseel kan je maskeraanpassingen nog sneller toepassen en perfectioneren. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een meer vloeiende en tot 2x snellere rendering bij het schilderen met het penseel. Ook het aanpassen van de schuifregelaars voor lokale correcties verloopt met ingeschakelde GPU-versnelling sneller.

Lightroom

Lightroom Classic biedt nu Tethered Live View voor Canon-camera’s. Daarmee kan je op afstand het live-viewbeeld van je camera bekijken om je compositie-, focus- en belichtingsinstellingen van Lightroom Classic vastleggen. Op dit moment biedt Tethered Live View enkel ondersteuning voor sommige Canon-camera’s, binnenkort volgen er meer.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

  1. Heb de Nikon Z6 aangeschaft maar mijn Lightroom kan de NEF bestanden niet meer lezen. Ik ga alle maanden geen huur betalen. Dus is mijn aangekochte versie nu waardeloos. Heb al van vele amateur fotografen gehoord dat dit niet kan en overschakelen naar een ander bewerkings programma. Is enkel een update voor een nieuwe camera dan niet mogelijk?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in